"Awake", Hayden Christensen'ın başrolünde yer aldığı, zamanında acımasız yorumlara maruz kalmış, eleştiri sitelerinde yerden yere vurulmuş, ancak "gerilim" duyusunu iliklerinize kadar hissettiren, değeri neredeyse hiç bilinmemiş bir yapım.

"Lilith" (Lena Olin) ve "Clay" (Hayden Christensen)

Baskıcı ama onu her şeyden çok seven annesiyle birlikte yaşayan "Clay Beresford", annesi "Lilith"den, sevdiği kadınla uzun bir süredir beraber olduğunu söyleyemeyecek kadar çok çekiniyor.

Çok uzun zamandır onunla birlikte olan, büyük bir kalp problemiyle de uğraşan zengin genç adamın, kalp krizi geçirdiğinde onu kurtarıp nakil bekleme listesine alan doktoru ve yakın arkadaşı "Jack", onu son zamanlarda sık sık "vakit işliyor, çabuk ol" diye uyarıyor.

"Clay" (Hayden Christensen) ve "Jack" (Terrence Howard)

Filmin ilk dakikalarında Clay'i; kalp ameliyatı ne kadar başarılı geçerse geçsin, gerçekleşmesi yüksek ihtimal olan komplikasyonları ve sonrasında yaşanacak olan problemleri anlatmak için hastaneye davet eden Jack, genç adamı her fırsatta "hayatını yaşaması gerektiği" ve "sevdiği kadınla bir an önce evlenmesi gerektiği" konusunda nasihatlere boğuyor.

İzleyiciyi hikâyenin içine dahil etme kısmında ufak bir problem yaşayan filmin, ilk yarının sonuna kadar oldukça yavaş bir tempoda ilerlediği söylenebilir. Ancak, toplam süresi 84 dakika olması sebebiyle bu durum pek de uzun sürmüyor ve film ikinci yarıda kendini silkeleyip yoluna çok güzel bir şekilde devam ediyor.

Kadroda Hayden Christensen'a; Jessica Alba, Terrence Howard, Christopher McDonald, David Harbour ve Lena Olin eşlik ediyor.

"Clay" ve "Sam"

Jessica Alba'nın hayat verdiği "Sam", göründüğünden çok daha önemli bir karakter. Beresford ailesinin yaşadığı evde bir yardımcı olarak çalışıyor ve Clay ile burada karşılaşıp birbirlerine âşık oluyorlar. Ancak, oğlunun kalp rahatsızlığı sebebiyle biraz "fazla" ilgili bir anne olan Lilith, Clay'in hiçbir ilişkisine onay vermediği gibi, Sam ile aralarında yaşananları öğrenince hem küplere biniyor hem de büyük bir hayal kırıklığına uğruyor. 

Uzun yıllardır ismi nakil listesinde olan Clay için, sonunda uygun bir kalp bulunuyor. Apar topar hastaneye çağırılan karakterimiz, klasik prosedürler uygulanarak ameliyata hazırlanıyor.

Uzun zamandır yakın dostu olan Jack'in ameliyatını yapmasını isteyen Clay, bu konuda annesiyle ters düşüyor ve onun bulduğu doktorların değil, bu işi arkadaşının halletmesini çok net bir şekilde belirtiyor. Jack ve doktorlardan oluşan kendi ekibi, gerekli olan her şeyin hazır olduğundan emin olduktan sonra, anestezi verilip, çok uzun sürecek olan bu operasyona başlanıyor.

İşte tam burada, filmin ilk sahnesinde karşımıza çıkan uyarı gözümüzün önünde beliriyor:

"Dünyada her yıl 21 milyon insan genel anesteziye maruz kalıyor ve birçoğu huzurlu bir şekilde uykuya dalıyor. Ancak aralarından yaklaşık 30 bini, diğerleri kadar şanslı değil. Bu hastalar kendilerini “uyuyamama” ve “anestezi altında farkındalık” içerisinde bulabiliyorlar. Tamamen felç edilmiş durumdalar, bu yüzden yardım isteyemiyorlar. Yani uyanıklar."

Clay de bu insanlardan bir tanesi... Bilincinin hala yerinde olduğunu fark ediyor etmesine ama iş işten geçiyor tabii. Bedeni felç olan karakterimiz, anestezinin yeterli gelmemesi dolayısıyla tam anlamıyla uykuya dalamayıp, vücuduna yapılan her işlemi hissedebilecek bir konumda, "anesthesia awareness" adı verilen bir durumun içerisinde sıkışıp kalıyor.

Filmin aksiyonu, buradan sonra hızını iyice artırmaya başlıyor ve bir süreden sonra ters köşelerle karşılaşmaya başlıyorsunuz. Filmin ilk yarıda ördüğü hikâye, ikinci kısımda bütün taşları yerine oturtarak teker teker açılmaya başlıyor ve sakin geçirdiği tüm sahnelerin acısını çıkartıyor diyebilirim.

Awake için tam anlamıyla bir "tıbbi" film diyemeyiz. Kısa süresi içerisinde, bünyesinde; "medikal", "dram", "aksiyon" ve "gerilim" gibi unsurlar barındıran bu filmi, tek bir türle sınırlandırmak da mümkün değil. Her birinden biraz ve dengeli düzeyde kullanıldığını söylemek daha doğru olur. Bu da spoiler içermeyen bir yazı olduğu için, daha fazla detay vermek istemiyorum ancak açık bir ameliyat söz konusu olması dolayısıyla, bazı sahnelerin mide bulandırıcı olduğunu söylemem gerek.

Awake'in, sadece sağlık sorunlarına ve "bir kalp ameliyatına" odaklanmadığını, en sevdiğiniz insanlara duyduğunuz güveni bile büyük oranda sarsacak bir film olduğunu eklemek istiyorum. Yetenekli oyunculardan oluşan kadrosu, başarılı performansları, nefes kesen sürükleyiciliğinin yanında, benim bu filmi eleştirebileceğim tek nokta "finali" olacak.

Bir dizi bölümü izliyormuş gibi hissetmek yerine, biraz daha uzun bir süreye sahip olsaydı, hikâye çok daha güzel bağlanır, izleyeni tatmin eder ve böylelikle de tadından yenmeyecek bir yapım ortaya çıkabilirdi. Bu şans maalesef hiç güzel kullanılamamış.

Ameliyat fobisi ya da yakın zamanda operasyon geçirecek birine önerilebilecek bir yapım olmasa da olumsuz eleştirilerin aksine, diken üstünde izleyeceğiniz, gerilimi yüksek, bol "plot twist"li ve uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir film olduğuna emin olabilirsiniz.


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek…
Paylaş