Prime Video’nun sevilen dizisi The Boys, geçtiğimiz gün yayınlanan dördüncü sezon sekizinci bölümüyle izleyiciye veda etti. Ama elbette bir süreliğine. 

⚠️
Yazı spoiler içeriyor olacak, lütfen dikkat et.

Politik kişi ve mevzulara oldum olası göndermeler yapan, esinlenen, hatta bu konuyu bazen fazlasıyla abartan The Boys, geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümündeki son derece ilginç tesadüfle yine gözleri üzerine topladı. Bir önceki yazımızda detayları konuşmuştuk. 

“Lee Harvey Oswald”: ‘The Boys 4. Sezon 7. Bölüm’ İncelemesi
The Boys’un dördüncü sezonunun ‘The Insider’ isimli yedinci bölümü, Başkan Singer’ı indirmek için planlanan yeni bir suikastın ve giderek acınası biçimde parçalanan The Seven’ın sinsi kırıntılarını içeriyor.

Eski ABD başkanı Donald Trump’a gerçekleştirilen suikast girişimi, dizideki başkan karakterimiz Robert Singer’a düzenlenen suikast ile neredeyse aynı güne denk gelince, hepimiz “bir dakika, n'oluyor ya?” olduk doğrusu.

Uzun bir süre önce yazılan ve çekimleri 2023 yılında tamamlanan diziden, eski ismiyle Assassination Run olan ancak bu olaydan sonra ismi 4. Sezon Finali olarak değiştirilen bölüm yayınlandığı gün Amazon ve The Boys yapım ekibinden şöyle bir açıklama aldık: 

Beklenmedik bir döneme denk gelişi dolayısıyla şaşırdığımız bir durumdu ve elbette The Boys'un elbette bu çirkin politik girişim ile hiçbir alakası yok. Fakat keşke aynı şeyi Başkan Yardımcısı Victoria Neuman için de söyleyebilseydik...

Oraya gelmeden önce dikkatimizi çeken (dağıtan) birkaç detaydan bahsedelim.

Seyirciyi oyalamak için şekilden şekle girenler...

Süper kahraman işlerinin derya deniz olduğu sıralarda piyasaya adımını atıp, burada tutunup ve en sevilen işlerden biri haline gelmek zor. The Boys, bu başarısının bir kısmını ise kural tanımazlığı ile frenlenmemiş şiddet içeriğine borçluydu.

Dördüncü sezonun birkaç bölümünde her ne kadar parçalanmış organ kalıntılarını suratımıza doğru fırlatsa da, tüm bunlara rağmen genel olarak önceki sezonlara oranla çok daha sönük geçtiğini düşünüyorum ben. Hikâyenin ilerleyişine hiçbir katkıda bulunmayan, zaten yeterince dolu olan bir zemin üzerine eklenen fazlasıyla gereksiz detay vardı.

Starlight'ın şekil değiştiren varlıkla yarım bölüm süren mücadelesi, Frenchie'nin şimdiye kadar yaptığı şeylerden pişmanlık duyup kendisini polise ihbar etmesi ve bir bölüm sonra geri gelmesi, ya da sadece birkaç bölümlüğüne cinsel yönelimini değiştirmesi gibi sadece oyalamalık birçok müdahale mevcut.

Bölümün son saniyelerinde Kimiko'nun ağzından çıkan "Hayır!" nidası bile tüm bu olanlardan daha anlamlıydı. Sezon boyunca ana konudan saptırmak adına eklenen bu detayların doldurma olmak için bile yeterli olmadığını, seyirciyi yeterli sebeplerle meşgul edemediklerini ve genel olarak doğru işlenmediklerini düşünüyorum. Kimiko'nun ekran süresinin bu kadar düşürülmüş olmasına da ayrıca kırgınım.

Starlight vs. Starlight

Kafamızı meşgul eden tüm bu fazlalıkları bir kenarı bırakırsak, bu sezonda en beğendiğim şeylerden biri, bir kez daha hiçbir kahramanın tamamen iyi olmadığının vurgulanması oldu. İlk bölümlerde kırılmış aynada kendi yansımalarıyla yüzleşen Homelander'ın ardından, bu bölümde benzer bir durumla karşılaşan kişi Starlight'dı.

Şekil değiştiren varlık, Annie'nin kendi benliği değil belki ama onun düşüncelerine erişebildiği için Annie'nin kendine hiç davranamadığı kadar acımasız davranarak birçok şeyin farkına varmasına neden oldu.

Tam on gündür kız arkadaşının ortalarda olmadığını fark edemeyen Hughie, tahmin ettiğimiz gibi büyük patladı. Annie'nin kuvvetli bir antidepresan almış hali gibi davranan bu çakma Starlight, hem günlerdir toparladıkları onca bilgiyi yok etti, hem de Annie'ye etmediği işkence kalmadı. (Hughie'yi bir süreliğine elinden almak da dahil.)

İki Starlight'ın birbirine girdiği Kaptan Amerika vs. Kaptan Amerika sahnesinin biraz daha vahşi olmasını dilerdim ama yine de fena değildi.

Yeni Butcher

Hastalığı, daha doğrusu vücudundaki V bileşeninin güçlendirdiği hastalık, Butcher'ı tahmin edemeyeceğimiz kadar vahşi bir supe'a çevirdi. Sezonun başından bu yana bizimle olan ve birkaç bölüm öncesinde Butcher'ın alter egosu olduğunu öğrendiğimiz Joe Kessler, karakterimizin içerisindeki kötü tarafı simgelerken, eski eşi Becca ise iyi yönünü temsil ediyordu. Sonlara yanaştığımızda ise Becca'nın giderek ortadan kalktığını Butcher'ı yavaş yavaş ele geçirmeye başlayan tarafın Joe olduğunu gördük.

İşte bu bölümde Joe'nun zaferiyle ortaya çıkan yeni model bir Butcher karşımıza çıktı. İlk bölümlerde sırtında gezindiğini gördüğümüz kurtçuk(lar), büyümüş de söz geçirir hale gelmiş...

"Yeni dünya, yeni kurallar"

Dizinin bu sezonuyla, özellikle de seçim mevzusu dolayısıyla politik yönünün fazlasıyla öne çıkmaya başladığını biliyoruz. Trump karşıtı olduğunu hiçbir zaman gizlemeyen dizi yaratıcısı Eric Kripke, Homelander'ın da açıkça onun destekçisi olduğunu belirtiyor. Homelander'ın Trump destekçisi olduğunu anlamak için birinin bunu bize söylemesine gerek yok, Amerikan bayrağı ve başkanlarıyla bezeli olan evinin duvarlarına bakmak bile yeterli, emin olun.

Neuman ve Singer'ın seçim yarışı, Homelander'ın canlı yayında yaptığı hamle dolayısıyla sekteye uğruyor ve Neuman'ın çocukluğundan beri sakladığı büyük sırrı tüm dünya öğreniyor. Endişelenmemesi gerektiğini söylüyor çünkü yönetimi ele aldıktan sonra yeni dünyanın yeni kurallarının hâkim olacağından bahsediyor Homelander. Bu durum onun için herhangi bir sorun teşkil etmese de dolaylı yoldan da olsa Neuman'ın ölümüyle sonuçlanacak.

Suikast

Bir Game of Thrones değil belki ama The Boys'un da ölümler konusunda şaşırtıcı sahnelere ev sahipliği yaptığını biliriz. Robert Singer'a düzenlenen suikast, Hughie'nin şekil değiştiriciyi tanıması sonucunda başarısız oluyor; fakat Başkan Yardımcısı Victoria Neuman, Butcher'ın sevimli kurtçuklarının saldırısı sonucunda ekibin haberinin olmadığı başka bir suikasta vahşice (ciddi anlamda) kurban gidiyor.

Bu arada Robert Singer'ın, Supernatural göndermesini umarım kaçırmamışsınızdır. (idjits) 😌

"Robert Singer" (Jim Beaver)

Orijinalinde, cinsiyet olarak bir erkek olan karakter, dizide sevgili Claudia Doumit tarafından o kadar güzel canlandırıldı ki, Victor'ın bu kadar karizmatik bir karakter olabileceği asla aklıma gelmezdi. Kesinlikle iyilik meleği bir karakter değildi ama bu hikâyede fazlasıyla özleneceği kesin. Ayrıca, zaten hangisi çok iyi ki?

Yeni Çağ

Sage’in, Homelander’a Temsilciler Meclisi Başkanı Calhoun’dan yeni planı konuşmak üzere bir görüşme yapmasını söylemesi, dolaylı yoldan Singer’ı iktidardan indirmeye ve yerine Calhoun’u geçirmeye yönelik bir strateji. 

Calhoun’un ilk eylemi ise tahmin edildiği üzere ABD’de sıkıyönetim ilan etmek ve Homelander’a rapor verecek yüzlerce süper kahramanı görevlendirme sözü vermek. Açıklama yapmak için kürsüye çıkan Homelander’ın “Make America great again!” klişelerini sıraladığı konuşması, Neuman’ı katledenlerin Starlight'cılar olduğunu söylemesi ve tüm dünya önünde onları tehdit etmesiyle, "süper kahramanların yeni çağı başlıyor" cümleleriyle sona eriyor. 

Soldier Boy

"Soldier Boy" (Jensen Ackles)

Bölümün son on dakikasının sezonun geri kalanından çok daha güzel olduğunu söylemek mümkün. Çünkü iyi adamların kazanmasına alışkın olduğumuz sinematik evrenlerde bize Homelander gibi bir tehdidin var olduğunu her fırsatta anımsatan bu dizi, after credit sahnesinde bir sürpriz daha patlatıyor. 

Geçtiğimiz sezon bir kuluçka makinesine hapsedildiğini gördüğümüz Soldier Boy'un hala hayatta olduğu, kukla devlet başkanı tarafından Homelander’a gösteriliyor. Her ne kadar ölmediğini izleyiciler olarak biliyor olsak da, biz de onu gördüğümüz için biricik yavrusu 🙃 kadar afallıyoruz. 

Final

Gen V’de tanıştığımız yeni süperler tarafından rehin alınan ekibimizi son sezonda çok zor bir mücadele bekliyor olacak. Öz babasının karşısında durması istenen Ryan’ı kendi saflarına çekme işlemi de başarısız olduğuna göre, her sezonda biraz daha güçlenmeye devam eden Homelander tehlikesini nasıl yenecekler, artık gerçekten bir tahmin yürütemiyorum. Ama bildiğiniz gibi, bu öyle gün batımına doğru araba sürerken final yapabilecek bir dizi değil. Önümüzdeki sezonda çok fazla kaybımız olacak ve kim bilir, belki de bu sefer kötüler kazanacak. 


Paylaş