Yeni nesil X-Men filmlerinin yapımcısı ve X-Men: Dark Phoenix'in yönetmeni Simon Kinberg ile Halle Berry'nin başrolünde yer aldığı Catwoman filminin senaristi Theresa Rebeck, "Kod: 355" filmi için bir araya gelmiş; ancak ortaya ne yazık ki başarılı bir iş çıkamamış.

Oyuncu kadrosunda; Jessica Chastain, Diane Kruger, Penelope Cruz, Lupita Nyong'o, Edgar Ramirez ve Sebastian Stan'in bulunduğu Kod: 355, klişe bir hikâyeye sahip olan sıradan bir ajan filminden ileri gidemeyen bir senaryoya sahip.

Amerikalı CIA ajanı Mace (Chastain), İngiliz ajan Khadija (Nyong'o), Alman gizli servis üyesi Marie (Kruger) ve gizli teşkilatta psikolog olarak çalışan Kolombiyalı Graciela (Cruz), tıpkı uzmanlık alanlarında olduğu gibi farklı karakterlere sahip olsalar da aynı görev için bir araya gelmek zorunda kalıyorlar.

Hayatındaki tek insan ve geçmişiyle bağlı tek kişi olması dolayısıyla eski arkadaşı Nick (Stan) ile duygusal bir bağı olan Mace, soğukkanlı birisi olmasına rağmen, aralarındaki bu hassas bağa sık sık yenik düşüyor.

Marie, Mace'e göre daha başarılı bir ajan ancak çok katı bir karaktere sahip olduğu için, insanlarla bağ kurma konusunda pek yetenekli değil.

Ekibin en aklı başında üyesi ve aynı zamanda "beyni" olan Khadija, teknolojik cihazların sorumluluğunu üstlenen isim.

Ve son olarak gizli teşkilatta bir psikolog olarak görev yapan Graciela, grubun, silah bile kullanmayı bilmeyen en naif ismi olmakla birlikte gerçek bir ailesi olan da tek üyesi.

Kaderin bir şekilde bir araya getirdiği bu dört kadın, "Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatabilecek kadar" önemli bilgilere sahip olan bir belleğin peşine düşüyorlar ve "güçlü kadın karakter" imajları biraz çiğ dursa da her şeye rağmen başarılı bir portre çizebiliyorlar.

Kadrosunda 3 Oscar sahibi oyuncu bulununca (Chastain, Cruz, Nyong'o), haliyle oyunculuk performansları da çok başarılı oluyor. Özellikle Cruz, "Graciela" karakterinin hakkını çok güzel veriyor.

Oscar sahibi olmasalar da diğer oyuncular da çok başarılı işler çıkartıyor. Özellikle Nick Fowler karakteriyle Sebastian Stan, üzerine düşen her şeyi yapmış.

Açılışını James Bond ve Jason Bourne tarzında bir koşuşturma sahnesiyle yapan filmde, sonuna kadar bitmek bilmeyen bir heyecan hâkim. En durgun sahnelerde bile merak ettiren hava asla dağılmıyor ve bu da filmi oldukça akıcı bir hale getiriyor. Aslında genel olarak aksiyon sahneleri yeterli olsa da konusunu bir türlü ileriye taşıyamaması sebebiyle sıradan bir ajan filmi olmaktan da öteye gidemiyor.

Filme ismini veren "Kod: 355" detayının da ne olduğu açıklanmaya çalışılıyor fakat bu kısım, senaryoyu en kötü etkileyen noktalardan biri olmuş. Başta dahil edilmesi unutulmuş da son anda eklenmiş gibi bir hava katmış.

Filmin finaline geldiğimizde, ikinci bir film için açık bir kapı bırakılıyor ancak gişede elde ettiği düşük hasılat ($27M) sebebiyle bir devam filmi gelme olasılığı çok düşük görünüyor.

"Fikir" olarak çok güzel olan, kadın ajanlardan oluşan bir ekibin maceralarının anlatıldığı bu film, maalesef "uygulama" kısmında büyük çuvallıyor ve oyuncu kadrosu ile birlikte potansiyelini de çok kötü harcıyor.


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek…
Paylaş