⚠️
Yazı hem House of the Dragon'a hem de Game of Thrones'a dair spoiler içeriyor olacak, lütfen dikkat et.

Geçen haftaki bölümün ardından merakla beklediğimiz House of the Dragon’ın “Regent” yani “kral naibi” adlı ikinci sezon beşinci bölümü, hırs ve öfkelerinin sebep olduğu rekabetleri dolayısıyla Rook’s Rest kıyılarında çarpışan ve tahmin edilenden çok daha fazla kayıp veren Siyahlar ve Yeşillerin, muharebe sonrasında verilen zaiyatlarla yüzleşmelerini konu ediniyor. 

"Corlys Velaryon" (Steve Toussaint)

Karısı Rhaenys’in vefat haberini alan deniz yılanı Corlys Velaryon’un sessiz yasıyla başlıyoruz bölüme. Çok uzun zamandır hayat arkadaşı olan, Leydi Jocelyn Baratheon ile Prens Aemon Targaryen’ın kızları, Taçsız Kraliçe Rhaenys Targaryen’ın vefatı hem Velaryonlar hem de Targaryenlar’ı büyük bir yasa boğdu. 

Dokuz yüz kişinin yaşamını yitirdiği Rook’s Rest kıyılarındaki yıkıcı muharebe, Siyahların kayda değer kayıpları dolayısıyla her ne kadar Yeşillerin galibiyetiyle sonuçlanmış gibi görünse de, Yeşillerin de ağır bir itibar kaybıyla boğuştuğunu söylemek mümkün. Ve bu durumdan en zararlı çıkan tarafın da yine Westeros halkı olduğunu söylemek doğru olacak. 

"Kentte kalabalığın sesini susturan şey, bir arabayla çekilen ejderha Meleys'in başıydı."
"Meleys"

Meleys'in ölümünün ardından kitapta tam olarak yankılanan cümle bu. Bunu bir övünç kaynağı olarak gören, ciddi anlamda bir başarıymış gibi ölü hayvanın başını şehir içerisinde sokak sokak gezdiren Yeşillerin yüzünü bir nebze de olsa kızartan şey hala insanlığını yitirmemiş olan halktı. Yalnız bir sahne televizyona ne kadar doğru aktarılabilirse o kadar doğru aktarılmış, tebrik ediyorum.

"Gwayne Hightower" (Freddie Fox), "Criston Cole" (Fabien Frankel)

Meleys’in yanında, sanki bir tabut içerisindeymiş gibi sessiz ve soluk bir şekilde şehre taşınan bir diğer isim de Kral Aegon’du. Geçtiğimiz bölümün finalinde kardeşi Aemond’dan yediği sıcak darbenin bedelini ağır ödeyecek. 

“Ejderhaların Dansı’na Hoş Geldiniz”: ‘House of the Dragon 2. Sezon 4. Bölüm’ İncelemesi
‘House of the Dragon’ın ejderhaların ahenk içerisinde dans ettiği bu bölümünde çok büyük kayıplar verdik, ancak gerçek savaş hala başlamış değil.

Yaşayan en büyük ve güçlü ejderha Vhagar'ın alevine Prenses Rhaenys ile birlikte maruz kalan Aegon ile ejderhası Sunfyre henüz hayatta, fakat buna hayatta kalmak denilebilir mi, emin değilim.

"Kral, 'Rook's Rest' savaşında ölmedi, fakat yanıklarının sebep olduğu acılar yüzünden ölmek için dua ettiği söylenirdi."

Çok yüksekten düştükleri için kemikleri un ufak olmuş, fazlasıyla kuvvetli bir aleve maruz kaldığı için de üzerindeki zırh eriyerek tenine yapışmış. Burada "E Targaryenlar hani yanmıyordu?" sorularınızı duyar gibiyim.

Targaryenlar da yanar

Hepimiz bu bilgiye sevgili HBO'nun Game of Thrones dizisi aracılığıyla ulaştık, değil mi? Çünkü dizinin ilk sezon finalinde Daenerys, elindeki ejderha yumurtaları ile girdiği alevlerden yürüyerek sağ salim dışarı çıkabilmiş ve hepimizin ağzını açık bırakmıştı.

"Daenerys Targaryen" (Emilia Clarke) - Game of Thrones (2011-2019)

Dizi evreninde Targaryenlar'ın bazılarının yanmayacağı bilgisi yaygın olsa da kitap evreni için böyle bir durum söz konusu değil. Dany bir kan büyüsü aracılığıyla böyle bir özelliğe sahip olabilmişti ve ayrıca hem Game of Thrones'ta hem de burada bol soslu kızarmış tavuğa dönen birçok Targaryen'ımız var zaten.

"Viserys Targaryen" (Harry Lloyd) - Game of Thrones (2011-2019), "Aegon II Targaryen" (Tom Glynn-Carney) - House of the Dragon (2022-)

Biri Daemon’ı kurtarsın

"Daemon Targaryen" (Matt Smith)

Yaklaşık üç bölümdür Harrenhal’da kafa izninde olan Daemon’a, Nehirova havası dokundu diye tahmin ederken, Alys Rivers ile karşılaştığından bu yana adamın motor fonksiyonlarında da bozulmalar meydana geldi. 

Daemon kale içerisinde üç harfli düğününe denk geldi de mi böyle oldu bilemiyoruz, ancak bu bölümde senaristlere bir şeyler olduğu kesin. Targaryen ensestlerine alıştık falan diyoruz tamam ama bu kadarı da olmasa mıydı acaba?

Yaşasın mı yeni kral?

Kralın büyük muharebede yaralanmasının baş sorumlusu Aemond için güzel bir hafta oluyor. Konseyde savaş değerlendirmesi yapan Yeşiller, Aegon’un artık Westeros’a hüküm sürebilecek durumda olmadığını konuşurken, yeni bir yöneticiye ihtiyaçları olduğu konusunda fikir birliğine varıyorlar ancak Viserys’de yaptığı gibi bu süreci idare edebileceğini söyleyen Alicent için bu toplantı büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor. 

Kitapta bu kadar tartışıldığını bile hatırlamıyorum, görev Kral Eli Criston Cole tarafından direkt olarak diğer varis Aemond Targaryen’a devrediliyor. Hemen tacı başına geçiren Aemond ise “bana daha çok yakıştı” cümlesiyle duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

"Alicent Hightower" (Olivia Cooke)

Kamera, derinlere bakan Alicent'a odaklanırken konseyin volümü yavaş yavaş düşürülse de, dikkatle dinlediğimiz zaman Aemond'un akıllıca davranarak önce hala şehir girişinde asılı duran sıçancıların kaldırılmasını sonra ise şehir kapılarının kapatılmasını emrettiğini duyabiliyoruz. Dehşete düşen Alicent'ın memnuniyetsizliğini, hatta kendi çocuğundan ne kadar ürktüğünü gözlerinden anlayabilirsiniz.

Demirci Hugh

"Hugh Hammer" (Kieran Bew) ve eşi

Birkaç bölümdür karşılaştığımız Demirci Hugh ve ailesi, bize standart bir King's Landing halkının hangi imkanlarda geçinmeye çalıştığını gösteriyor. Kutsal sayılan hayvanlardan, bir ejderhanın kesik başının halk içerisinde dolaştırılması, kralın ölüm döşeğinde olması, halkın sefalet içerisinde yaşam sürmesi, Aemond'un başa geçmesi ve Westeros'un Viserys dönemindeki barıştan giderek uzaklaşıyor olması, sefilden hallice olan bu ailenin hasta çocuklarını alıp da bir an önce buradan gitmesi için oldukça yeterli sebepler. Fakat şehir içerisinde yaşanan karışıklığın dünyanın geri kalanını etkisi altına almasını istemeyen Aemond, son derece akıllıca bir hamle yaparak bu problemin şimdilik önüne geçmeyi başarıyor.

Annesinden izinsiz bir şekilde İkizler'e varan Jace, Rhaneyra'nın çocuklarının Alicent'ın çocuklarından çok daha mantıklı kişiler olduğunu her seferinde kanıtlıyor. Genç bir prens olmasına rağmen akıllıca kararlar alıyor ve oldukça stratejik hanelerin sancaklarını siyahlara bağlayarak dönüyor annesinin yanına.

Yeni biniciler

"Jace" (Harry Collett), "Rhaenyra" (Emma D'Arcy)

Henüz 15 yaşında olan Jace'in kıvrak zekâsı, lafını dinlememesine, izin almadan sarayı terk etmesine rağmen ona sinirli olan annesi Rhaenyra'yı da fazlasıyla etkiliyor. Savaşta Meleys gibi bir ejderha ve binicisi Rhaenys'in yitirilmesi her ne kadar üzücü olsa da Jace, ellerinin altında bulunan Vermithor ve Silverwing gibi diğer büyük ejderhaların kullanılması gerektiğinden, aileleriyle ince bir çizgi de olsa kan bağı taşıyan kişilerin bu ejderhaları kullanabileceğinden söz ediyor.

Seyircinin ağzına bir parmak bal çalarak merak içerisinde bırakan bir bölüm sonu izledik. Bu iki büyük ejderhanın binicileri ikinci sezon içerisinde tanıştığımız yeni isimlerden olacak. Hem ejderhaların hem de yeni binicilerin son derece önemli olduğunu belirtmek, şimdilik bu spoilerların sizler için yeterli olduğunu söylemek ve yazımı burada sonlandırmak istiyorum. Bir sonraki hafta konuşacağımız yine çok şey olacak.


Paylaş