Uzay Köpeği Cosmo, ilk kez 2007 yılında Nova çizgi roman serisinin 8. sayısında karşımıza çıkıyor.

Soğuk Savaş sırasında Sovyet Uzay Programı kapsamındaki görevlilerden biri olan ve uzaya gönderilmek için üzerinde deneyler yapılan Cosmo, görev günü uzay aracının yörüngesinden çıkması sonucunda kendisini Knowhere gezegeninde buluyor.

Knowhere, çok uzun zaman önce bedeninden kopartılan bir göksel varlığın kafatası. Zamanla içerisine yerleşim alanları kurulmuş ve burada bir yaşam başlamış.

Kozmik radyasyona maruz kaldıktan sonra mutasyona uğrayan köpek, psişik güçler kazanıyor ve bir süre sonra burada güvenlik şefi olarak görev yapmaya başlıyor.

Galaksinin Koruyucuları çizgi romanlarında da sık sık karşımıza çıkan Cosmo'yu, geçtiğimiz günlerde vizyona giren Galaksinin Koruyucuları 3 filminde de izleme şansı bulduk.

Cosmo, çizgi roman dünyasının en sevimli dostlarından bir tanesi olarak bilinse de aslında esinlenildiği karakter Layka, çok üzücü bir hikâyeye sahip.

Sovyetler ile ABD arasındaki teknoloji ve silahlanma yarışının hız kazandığı Soğuk Savaş döneminde; Sovyetlerin, 'Sputnik I' başarısının ardından uzaya gönderme kararı aldığı 'Sputnik II' aracında görev yapmak üzere seçilen Layka, Cosmo karakteri için esin kaynağı olan köpekti.

Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Layka, Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpekti ve Sputnik II ile uzaya fırlatıldığı sırada sadece üç yaşındaydı.

Uzayda insanların hayatta kalamayacağını öngören bilim insanları, ilk olarak bir hayvanın deneme amaçlı olarak gönderilmesi gerektiğine karar verdi. Ancak dönemin teknolojik yetersizliği ve uzaya dair yapılan çalışmaların azlığı sebebiyle Layka'nın hayatta kalmasına ilişkin bir beklenti yoktu.

3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan araçta, köpeğin bulunduğu roketin ana bölmeden ayrılması ve arıza yapması, maalesef Layka'nın aşırı ısınma dolayısıyla hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Asıl ölüm nedeni 2002 yılına kadar açıklanmayan Layka için, 2008 yılında Moskova'daki uzay üssünün yanına bir anıt inşa edildi.

Galaksinin Koruyucuları ekibinin yeni üyesi olarak karşımıza çıkan Cosmo ise, yıllar önce hayatını kaybetmiş olan Layka'nın hatırasını yaşatmak için filme eklenmiş olan çok güzel bir detay.

‘Galaksinin Koruyucuları’ Son Kez Bir Arada
‘Galaksinin Koruyucuları’, birlikte farklı dünyalara yapacakları yolculuklar ve tanıtacakları yeni karakterlerle izleyicilerinin karşısına son kez çıkmaya hazırlanıyor.

Kaynak: Marvel Database | Fandom


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek…
Paylaş