Çok az korku unsuru barındırıp buna rağmen seyirciyi tüm süresi boyunca germeyi başarabilen nadir filmlerden birisi olan Speak No Evil, birçok üst düzey korku-gerilim filminin çıktığı 2022'nin en iyilerinden olmayı başarabilmiş bir film. Danimarkalı yönetmen Christian Tafdrup'un üçüncü uzun metraj filmi olan Speak No Evil, ilk kez görücüye Sundance 2022'de çıktı ve hemen ardından ABD'nin ünlü korku filmleri platformu Shudder tarafından kataloğa dahil edildi.

Film, küçük kızlarıyla İtalya'ya tatile giden Danimarkalı bir çiftin, orada Hollandalı başka bir aile ile tanışıp kaynaşmalarıyla başlıyor. Tatil sona erince her iki aile de ülkelerine dönüyorlar. Bir süre sonra Danimarkalı çiftimiz tatilde tanıştıkları Hollandalı aileden kendilerini ziyaret etmeleri için bir davet mektubu alıyor. Bunu kırmanın "nezaketsizlik" olacağını düşünen medeniyet timsali çiftimiz de arabaya atlayıp Hollanda'nın kırsalına doğru yola koyuluyor. Başta her şey çok iyi gibi gözükse de bu ziyaret boyunca çiftlerin arasında sürekli olarak devam eden ve farklı bakış açıları veya kültür farklılıklarından çıkan minik tansiyon yükselmeleri ya da gariplikler oluyor. Ama bir şekilde bunlar her defasında ya tatlıya bağlanıyor ya da nezaketi elden bırakmak istemeyen çiftimiz tarafından görmezden geliniyor. Ta ki filmin finalinde, nezaketin her zaman o kadar da iyi bir şey olmadığını deneyimleyene kadar...

Speak No Evil (2022)
A Danish family visits a Dutch family they met on a holiday. What was supposed to be an idyllic weekend slowly starts unraveling as the Danes try to stay polite in the face of unpleasantness.

Film, yavaş temposuyla ortalama seyirci için sıkıcı ilerliyor gibi gözükse de kendini filmin içine atabilmiş seyirci, karakterler arasındaki her diyalogdan ve yaşanan her tuhaflıktan o rahatsızlığı hissedip bir gerilim filminden beklediği hazzı alacaktır. Ama genel olarak baktığımızda gerçekten de o beklenen korku-gerilim filmi matematiğinden uzak ve iyi anlamda farklı bir film sizleri bekliyor diyebiliriz. Ayrıca yönetmenin sanat filmi açılarıyla çektiği sahneler, filmde kullandığı renkler ve mekanlar, beklenmeyen yerlerdeki ilginç enstrüman sesi kullanımları, filmi kesinlikle görülmeye değer kılıyor.

Eğer daha önce Michael Haneke'nin Funny Games'ini izleyip beğendiyseniz Speak No Evil de kesinlikle kaçırmamanız gereken bir film. Ya da bu türün sevenisiniz ama hayaletlerden, kötü ruhlardan ya da seri katillerden sıkıldınız. İşte o zaman da Speak No Evil size aradığınız o farklı gerilim deneyimini yaşatmayı vadediyor.

Paylaş