Yine metaforlarla dolu bir Jordan Peele filmiyle karşı karşıyayız... İlk filmi Get Out'la harika bir çıkış yakalayıp Oscar'a uzanan Peele'in yönettiği üçüncü film olan gizem-korku türündeki Nope, Hollywood'un tek siyahi at yetiştiricisi babalarının ölümüyle sarsılan iki kardeşin mücadelesini konu alıyor. Peki neye karşı bu mücadele diye soracak olursanız işte işler o noktada ilginçleşiyor. Gökyüzünde, bulutların içinde saklanan, çiftliklerinin tepesini mesken tutmuş ve yeryüzünde canlı ne varsa yiyen uzaylılarla karşı karşıya olduklarını çok geçmeden anlayan kardeşler, ilk olarak bu garip varlıkların görüntüsünü kaydedip televizyon kanallarına satmayı amaçlarlar. Bunu, babalarının ölümünden sonra düştükleri beş parasız hallerinden bir kurtuluş yolu olarak gören ikili, kendilerini aslında hayatlarını ortaya koydukları bir savaşın içinde bulurlar.

Yazar ve yönetmen Jordan Peele, ilk filminden itibaren farklı bağlamlar içerisinde siyahilerin yaşadığı sorunlara değinmeye bu filmde de devam ediyor. Show dünyası ve Hollywood'un özellikle siyahiyseniz sizi ne kadar hızlı harcayabileceği, hatta filmdeki uzaylılar gibi sizi "canlı canlı yiyebileceğini" trajikomik fakat korkunç bir şekilde gösteren Peele'in Nope ile bu sene de Oscar ödüllerinde yarışması bekleniyor. Film, geçtiğimiz sene "AFI (American Film Institute) Yılın Filmleri" listesinde yer alan 10 filmden biri olmuştu.

American Film Institute, 2022’nin En İyilerini Duyurdu
American Film Institute tarafından kültürel ve sanatsal olarak yılın en iyi 10 film ve dizisine verilen AFI Ödülleri açıklandı. Bu ödüller, özellikle Akademi Ödülleri’ndeki “En İyi Film” kategorisi adaylarının en büyük habercisi olarak görülüyor. Örneğin geçen sene açıklanan 10 filmden 8’i Oscarlar…

Filmin başrollerinde, yönetmenin ilk filmi Get Out'un da başrolü olan Daniel Kaluuya ve filmdeki performansıyla kendine hayran bırakan Keke Palmer yer alıyor. Filmde bu ikiliye, çocukken çok acayip bir travmadan sağ kurtulmuş ve bu sebeple kendinin özel olduğuna inanan eğlence parkı sahibi rolünde Steven Yeun eşlik ediyor.

Jordan Peele; Get Out, Us ve şimdi de Nope ile kendine başarılı bir yönetmenlik kariyeri çizmeye devam ediyor. Her ürettiği filmle işleri daha da ilginç bir noktaya taşıyan Peele'in Hollywood'un blockbuster korku sinemasına yeni bir soluk getirdiği aşikâr. Bu noktadan sonra ipin ucunu çok kaçırmadan, yani gariplikleri rahatsız edici derecede garipleştirmeden devam etmesi halinde kendisinden iyi filmler izlemeye devam ederiz gibi duruyor. Öyle ki şimdiye kadar çok fazla merkezinde yer bulamadıkları sinema dünyasında siyahilerin anlatacağı daha çok mesele var.

Paylaş