Ünlü yönetmen Quentin Tarantino'nun düşük bütçeli B-filmlerini sevdiği herkesin malumu... Tarantino şimdiye kadar bu tarz filmlerden yüzlercesini önermiştir. Kendisinin özellikle 70'ler istismar sinemasından oldukça etkilendiği bilinir. Aslında birçok yönüyle kendi filmleri de yüksek bütçe ve Hollywood filtresinden geçirilmiş B-filmi hikayelerinin etrafında dolaşır.

Hal böyle olunca, seyirciler tarafından pek sevilmeyen ve eleştirmenlerin yerden yere vurduğu birçok film, seneler içerisinde Tarantino tarafından övgüyle bahsedilmiştir. Bu ilginç ama IMDb puanı düşük olan filmlerden 10 tanesi, Collider tarafından bu listede sizler için toplandı:

Demonoid (1981) – IMDb: 4.6/10

Demonoid (Kesik El) bir Meksika sineması filmi. Bir grup arkeoloğun kazı yaparken yanlışlıkla uyandırdığı eski zamanlardan kalma bir iblisi konu alıyor. Bu iblis, Wednesday dizisinde olduğu gibi kesik el formuyla etrafta gezerek insanlara zarar vermeye çalışıyor.

Tarantino bu filmden, Roger Avary ile birlikte yaptıkları Video Archives Podcast'in bir bölümünde "Bir filmde gördüğüm en iyi sürünen el!" şeklinde bahsediyor. Ayrıca "Yönetmen, eli gerçekçi göstermek için doğru açıyı bulmuş. İşte yönetmenlik budur!" diye de ekliyor.

Revenge of the Cheerleaders (1976) – IMDb: 4.7/10

Revenge of the Cheerleaders (Amigo Kızların İntikamı), Jack Hill'in düşük bütçeli The Swinging Cheerleaders filminin daha da düşük bütçeli devam filmi. Film, bir grup liseli amigo kızın, okulun futbol takımı tarafından alaya alındıktan sonraki intikamını konu alıyor. Amigo kızlar, yeteneklerini ve akıllarını kullanarak futbolcuları alt edip okulun yeni spor kahramanları oluyorlar.

Tarantino, Pam Grier'ın başrolünde yer aldığı Coffy ve Foxy Brown gibi filmlerin de sahibi Hill'in büyük hayranıdır. Richard Lerner imzalı bu devam filmi, ilki kadar ünlü ya da daha iyi yorumlar almış olmasa da Tarantino'nun önerileri arasındadır. Kendisinin 1997'de Austin'de düzenlediği ilk Tarantino Film Festivali'nde gösterdiği filmlerden de bir tanesidir.

The Huns (1960) – IMDb: 4.5/10

The Huns (Hunlar), Sergio Grieco tarafından yönetilen ve Hun İmparatoru Attila'nın fetihlerini ve Avrupa'da saçtığı dehşeti konu alan bir İtalyan filmi.

Filmde Attila, acımasız fakat kurnaz bir askeri lider olarak gösteriliyor. Ancak tarihsel bir anlatı yerine daha çok fantastik öğelerle bezenmiş bir film. Bu film de Tarantino'nun düzenlediği film festivallerinden birinde gösterilen filmlerin arasında yer alıyor. Tarantino'nun bu filme ilgili tam olarak neyi sevdiği açık olmamakla birlikte seyircilerin filmle ilgili olumsuz düşünceleri gün gibi ortada.

Jason X (2001) – IMDb: 4.4/10

13. Cuma filmlerinin meşhur katili Jason, bir gün kriyojenik olarak dondurulur (neden diye sormayın) ve uyandığında kendini gelecekte bir uzay gemisinde bulur. Jason o andan itibaren mürettebata korku salmaya başlar. Gemiyi ve gemideki herkesi yok etmek artık tek amacıdır.

Bu film, serinin kendi standartlarına göre bile saçma kalıyor. Yine de Tarantino'nun sevdiği filmlerden biri olmayı başarmış. Tarantino filmle ilgili özellikle şu ölüm sahnesine bayıldığından bahsediyor: "Kötü karakter, kadının suratını sıvı nitrojene batırır ve sertleşen kafasını masaya vurduğunda cam gibi paramparça olur."

Mr. Superinvisible (1970) – IMDb: 4.2/10

Mr. Superinvisible (Görünmeyen Adam), iksirle görünmezlik yeteneği kazanan bir bilim adamını (Dean Jones) konu alan bir İtalyan komedi filmi. Yeni gücünü ailesine ve arkadaşlarına şakalar yapmakta kullanan kahramanımızın bu yeteneği bir gün bir grup suçlu tarafından keşfedilince kendisini kötü olayların içerisinde bulur.

1997'deki Tarantino Film Festivali'nde gösterilen bir başka film olan Mr. Superinvisible, Tarantino'nun favori yönetmenlerinden olan Antonio Margheriti tarafından çekildi. Hatta Tarantino'nun meşhur filmi Inglourious Basterds'ta Donny (Eli Roth)'nin, Albay Hans Landa (Christoph Waltz) ile tanışırken kendini Antonio Margheriti olarak tanıtmasının sebebi de bu hayranlığa bir göndermedir.

Beyond Evil (1980) – IMDb: 4.1/10

Beyond Evil (Kötülüğün Ötesinde), mirasla kendilerine kalan köşke taşınan genç bir çiftin yaşadığı korku dolu anları konu alıyor. Binanın geçmişini araştırmaya başladıkça bir dizi cinayet ve intikam arayan bir hayaletle karşılaşan çiftimiz, köşkten kaçmadan önce bu kötü güçlerle yüzleşmek zorundadır.

Slasher türündeki Graduation Day'in de yönetmeni olan Herb Freed'in çektiği filmin başrollerinde John Saxon ve Lynda Day George yer alıyor. Özel efektlerin çok başarısız kullanıldığı filmde oyuncular inandırıcı performanslarıyla durumu kurtarmaya çalışıyorlar.

Cocaine Cowboys (1979) – IMDb: 4.1/10

Cocaine Cowboys (Kokain Kovboyları), 70'lerde Kolombiya'dan Miami'ye uyuşturucu kaçırarak zenginleşen ve güçlenen bir grup kaçakçıyı konu alan bir suç filmi. Başarıları birilerinin daha çok dikkatini çektikçe bu ekip, yakalanmayıp kazançlı işlerini sürdürmenin yollarını aramak zorundadır.

Tarantino bu filmden, yaptığı Video Archives Podcast'in açılış bölümünde bahsetmiştir. Filmin yönetmeniyle ilgili "Ulli Lommel'i genel olarak iyi bulmasam da Cocaine Cowboys ile başarılı bir iş çıkardığını düşünüyorum." şeklinde konuşan Tarantino, "Bence bu filmde Dennis Hopper'ın film yapımcısı olarak hep yakalamaya çalıştığı ama başaramadığı estetik mevcut." diye de eklemiştir.

Frankenstein Meets the Spacemonster (1965) – IMDb: 3.8/10

Frankenstein Meets the Spacemonster (Frankenstein Uzay Canavarına Karşı), Robert Gaffney'in yönettiği bir bilim-kurgu filmi. Gelecekte insanlık Mars'ı kolonize etmiştir ama Prenses Marcuzan (Marilyn Hanold) hariç tüm kadınlar bir nükleer savaşta ölmüştür. Marcuzan ve uşağı Dr. Nadir (Lou Cutell)'in bir planları vardır: Dünya'dan insan kaçırıp kırmızı gezegeni tekrar insanlarla doldurmak. İşler bir noktada kötü gider ve mutasyonlu bir android canavar Porto Riko sokaklarında (neden diye sormayın) dehşet saçmaya başlar.

5. Tarantino Film Festivali'nde gösterilen bu filmin ismi sizi yanıltmasın. Filmde ne Dr. Frankenstein ne de onun yarattığı canavar bulunuyor.

Hot Summer in Barefoot County (1974) – IMDb: 3.7/10

Hot Summer in Barefoot County (Barefoot İlçesinde Sıcak Yaz), şehirden kırsala gönderilen bir polisin, anne ve üç kızının yönettiği kaçak içki çetesini soruşturduğu bir komedi filmi. Filmde polisin kızlardan birine âşık olmasıyla işler daha da karışıyor.

Tarantino'nun film festivalinde gösterdiği filmlerden bir tanesi olan Hot Summer in Barefoot County, sömürü sinemasının klasik bir örneği. Yönetmen Will Zens, 60'lar ve 70'lerde bunun gibi ultra-düşük bütçeli birkaç filme daha imzasını atmış bir isim. Örneğin 1964'te çıkardığı The Starfighters isimli filmin IMDb puanı 10 üzerinden sadece 1.5 ve bu gerçekten de IMDb'de görebileceğiniz en düşük puanlardan bir tanesi.

Battlefield Earth (2000) – IMDb: 2.5/10

Scientology'nin kurucusu L. Ron Hubbard tarafından yazılan aynı isimli romandan uyarlanan Battlefield Earth, bir bilim-kurgu filmi. Roger Christian tarafından çekilen filmin başrollerinde John Travolta, Barry Pepper ve Forest Whitaker gibi ünlü isimler yer alıyor. Film, dünyayı ele geçirip insanlığı köleleştiren uzaylılara karşı direnen bir savaşçıyı konu alıyor. Travolta röportajlarında filmi "3000 yılında geçen Pulp Fiction (Ucuz Roman)" ve "Star Wars gibi ama daha iyisi" diye tanımlıyor.

Battlefield Earth, hem sinematik açıdan hem de gişede sınıfta kalan bir film. En kötü filmlere verilen Altın Ahududu Ödülleri'nden 8 adet kazanan filmi IMDb dahil olmak üzere birçok yerdeki "En Kötü Filmler" listesinde görebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen Tarantino, filmden övgüyle bahseden azınlıkta yer alıyor. Film çıktığında yönetmenine "Bu film için öldürüleceksin. Fakat ben filmi sevdim. Bir 10-20 sene bekle, o zaman her şey düzelecek." demiş. Tarantino'nun bu açıklamasının üzerinden tam 23 sene geçti ve film ne yazık ki hala çok kötü.


Kaynak: Collider – 10 Movies with Terrible IMDb Scores that Quentin Tarantino Loves

Paylaş