Her sene dünyanın dört bir yanında düzenlenen film ödüllerinde, o senenin en iyileri ödül almak için kıyasıya yarışır. Bu ödüllerden bazıları, dünyaca ünlü eleştirmenlerin bulunduğu topluluklar tarafından verilir ki buralardan ödülle dönmek bir film için şüphesiz çok daha zordur.

Dünyada en üst düzey diyebileceğimiz 4 eleştirmen topluluğu bulunuyor: Los Angeles Film Eleştirmenleri Topluluğu, New York Film Eleştirmenleri Topluluğu, (ABD) Ulusal Sinema Eleştirmenleri Topluluğu ve Londra Film Eleştirmenleri Topluluğu. Bu topluluklar her sene, o senenin en iyilerini seçtikleri ödüller düzenlerler.

2023 yılına dek bu toplulukların düzenlediği ödüllerin istisnasız hepsinde "En İyi Film" kategorisinde mutlu sona ulaşabilen sadece 3 film vardı. Başrolünde Cate Blanchett'in yer aldığı Tár filmi, geçtiğimiz gün Londra Film Eleştirmenleri Topluluğu tarafından yılın en iyi filmi seçilmesiyle seriyi tamamladı ve bu ayrıcalıklı kulübe 4. film olarak dahil olmuş oldu. Bunu başarabilen son filmin, 10 yıldan fazla zaman önce çekildiğini düşünecek olursak, başarılan şeyin zorluğu daha da dikkat çekiyor.

Tár ile birlikte, dünya sinema tarihinde önde gelen tüm eleştirmen toplulukları tarafından "En İyi Film" olarak gösterilmiş 4 film şu şekilde sıralanıyor:

Schindler'in Listesi (1993)

Schindler’s List (1993)
The true story of how businessman Oskar Schindler saved over a thousand Jewish lives from the Nazis while they worked as slaves in his factory during World War II.

L.A. Confidential (1997)

L.A. Confidential (1997)
Three detectives in the corrupt and brutal L.A. police force of the 1950s use differing methods to uncover a conspiracy behind the shotgun slayings of the patrons at an all-night diner.

Sosyal Ağ (2010)

The Social Network (2010)
On a fall night in 2003, Harvard undergrad and computer programming genius Mark Zuckerberg sits down at his computer and heatedly begins working on a new idea. In a fury of blogging and programming, what begins in his dorm room as a small site among friends soon becomes a global social network and a…

Tár (2022)

TÁR (2022)
The film, set in the international world of classical music, centers on Lydia Tár, widely considered one of the greatest living composer/conductors and first-ever female chief conductor of a major German orchestra.
Paylaş