Yıl boyu en çok beklenen uluslararası film festivallerinden olan Cannes ve Berlin Film Festivali'nin 2024 jüri başkanları, geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Ryan Gosling, Greta Gerwig ve Margot Robbie

Bu yıl Barbie filmiyle, bir kadın yönetmen olarak birçok ilki başaran Greta Gerwig, önümüzdeki yıl mayıs ayında düzenlenecek 77. Cannes Film Festivali'nin jüri başkanı olarak görev yapacak.

Oyuncu olarak başladığı kariyerinde 2017'deki Lady Bird filmiyle yönetmenliğe geçiş yapan Gerwig, bu filmle tam beş Oscar adaylığı almış ve "En İyi Yönetmen" ödülüne aday olan tarihteki beşinci kadın yönetmen olmuştu.

Gerwig'in bir sonraki filmi Little Women da aynı şekilde Akademi Ödülleri'nde ses getiren bir başka yapım oldu ve "En İyi Kostüm Tasarımı" kategorisinde mutlu sona ulaştı.

Son olarak Barbie filmiyle 2023'ün en çok kazandıran işine imza atan Gerwig, aynı zamanda 1 milyar dolar hasılat barajını geçen ilk kadın yönetmen olarak tarihe geçti. Barbie'nin önümüzdeki yılın Oscarlar'ında pek çok adaylık alması da bekleniyor.

Gerwig, Cannes jüri başkanlığı göreviyle ilgili şunları dile getirdi:

"Filmleri seviyorum. Onları yapmayı, gidip izlemeyi, onlar hakkında konuşmayı seviyorum. Bir sinefil olarak, Cannes'ın her zaman filmlerin evrensel dilinin zirvesi olduğunu düşünürüm. Cannes Film Festivali jürisine başkanlık edeceğim için şaşkın, heyecanlı ve onurluyum. Nasıl bir yolculuğun bizleri beklediğini görmek için sabırsızlanıyorum."

Lupita Nyong'o ve Letitia Wright

Şubat ayında gerçekleşecek 74. Berlin Film Festivali'nin jüri başkanı ise siyahi oyuncu Lupita Nyong'o olarak açıklandı. Kenya asıllı oyuncu, geçen yıl aynı görevdeki Kristen Stewart'ın ardından başkanlık yapacak ikinci kadın olacak.

2013 yılında izleyiciyle buluşan 12 Years a Slave filmiyle büyük çıkış yakalayan ve Oscar dahil birçok ödüle uzanan Nyong'o, sonraki yıllarda Black Panther, Us, Little Monsters, Queen of Katwe, Star Wars: The Force Awakens ve The 355 gibi pek çok popüler yapımda rol aldı.

Nyong'o, 2024 Berlinale jüri başkanlığına getirilmesiyle ilgili şunları söyledi:

"Berlin Uluslararası Film Festivali jüri başkanlığına getirildiğim için onur duydum. Tüm dünyadan film yapımcılarının harika işlerini kutlamak ve ödüllendirmek için sabırsızlanıyorum."
Paylaş