Zaman yolculuğu, sonsuz olasılıkları ve ilgi çekici paradokslarıyla izleyicileri büyüleyen bir yapıya sahiptir. Geçmişi değiştirme, tarihi olaylara tanıklık etme veya geleceği ziyaret etme gibi kavramlar, hayal gücünü harekete geçirir. Sinema ise bu maceralara çıkmak için mükemmel olanaklar sağlar. En iyi zaman yolculuğu filmleri, yalnızca zaman ve mekânın yer değiştirmesi ile kalmayıp aynı zamanda ilgi çekici karakter ve hikâyeler sunabilen filmlerdir.

Bu filmler gişe rekorları kıran aksiyon-maceralardan dramalara kadar birçok konuya ev sahipliği yapıyor. Çoğunlukla zamanın manipülasyonu konusunun işlendiği bu yapımlar, güçlü karakter gelişimleriyle birlikte dinamik hikayeler sunmaya da özen gösterir.

Başarılı zamanda yolculuk filmlerinin dikkate değer örnekleri; mizah, aksiyon ve ilgi çekici karakterleri zahmetsizce harmanlayan ve artık bir klasik olarak anılan Geleceğe Dönüş'ten, orijinal filmin çıtasını yükselten, insan ruhunun karmaşık yapısını sergileyen ve gişe rekorları kıran Terminatör 2: Kıyamet Günü'ne, dikkat çekici senaryosu ve başarılı aksiyonuyla seyirciyi oradan oraya sürükleyen Edge of Tomorrow'a...

Sinematik hikâye anlatımının yörüngesinin şekillenmesinde büyük rol oynamış unutulmaz zamanda yolculuk filmleri, Ranker kullanıcılarının kullandığı oylar ile şöyle sıralanıyor:

20- Donnie Darko (2001)

Richard Kelly'nin esrarengiz eseri Donnie Darko, kendisini, yaklaşmakta olan bir kıyametle karşı karşıya bulan Donnie'nin hayatındaki korku, dram ve gençlik unsurlarının labirent benzeri bir karmaşıklıkla anlatıyor. Zaman yolculuğu, kader ve akıl sağlığı konularını ustaca işleyen gerçeküstü bu yapım, bugün bile izleyiciyi ilk günkü kadar sarsmayı başarıyor denilebilir.

Kadrosunda Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Seth Rogen, Patrick Swayze, Jena Malone ve Drew Barrymore gibi isimler var.

19- Galaxy Quest (1999)

Sevilen bilimkurgu komedisi Galaxy Quest'te zaman yolculuğu sıradanlıktan uzak bir biçimde işleniyor. Türlerini kurtarabilmek için uzaylılar tarafından işe alınan bir grup işe yaramaz aktörün maceralarına odaklanan filmde Sigourney Weaver, Tim Allen, Sam Rockwell ve Alan Rickman gibi isimler yer alırken, Star Trek gibi klasikleşmiş uzay yapımlarına da ufak selamlar gönderiliyor.

Aşılması zor gibi görünen zorluklar karşısında sevginin, dostluğun ve cesaretin ne kadar önemli olduğu konusuna vurgu yapılan filmin yönetmen koltuğunda ise Dean Parisot var.

18- X-Men: Days of Future Past (2014)

Orijinal X-Men ekibini genç meslektaşlarıyla bir araya getiren Days of Future Past, uzun zamandır devam etmekte olan süper kahraman filmlerinin en başarılı örneklerinden biri. Brian Singer'ın yönetmen koltuğunda oturduğu yapım, Wolverine'in tarihin gidişatını değiştirebilecek dehşet verici bir olayı önlemek için 1970'li yıllara gönderilmesini konu ediniyor.

Kadrosunda ise Hugh Jackman, Ian McKellen, Patrick Stewart, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Evan Peters gibi yıldız isimler yer alıyor.

17- Idiocracy (2006)

Mike Judge imzalı kara komedi Idiocracy, bir zaman yolculuğu hikâyesi olmasının yanında toplumsal gerilemeye ve insan türünün aptallığına da ayrıca değiniyor. Kazara donup 500 yıl gelecekte uyanan, toplumun neden distopik bir kabusa dönüştüğünü bulmak için cevaplar arayan ve tamamen ortalama bir adamın hikâyesini konu edinen filmin başrollerinde Luke Wilson, Maya Rudolph ve Dax Shepard bulunuyor.

16- Frequency (2000)

Bilimkurgu, gerilim ve dram unsurlarını bir araya getiren Frequency, mucizevi bir radyo sinyaliyle birbirine bağlanan bir baba ve oğlun hikâyesine odaklanıyor. Geçmişteki eylemlerin günümüzde öngörülemeyen sonuçlara yol açmasını işleyen film, farklı zaman dilimlerindeki baba ve oğlun bir cinayeti çözme sürecini sürükleyici ve duygusal bir biçimde izleyiciye sunuyor.

Gregory Hoblit'in yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Dennis Quaid, Jim Caviezel, Andre Braugher, Elizabeth Mitchell gibi isimler var.

15- Planet of the Apes (1968)

Franklin J. Schaffner'ın çığır açan bilimkurgu eseri Maymunlar Cehennemi, zeki primatların insanlara hükmettiği korkunç bir gelecek tasviri sunuyor ve bu dünyanın korkunç sırlarını keşfetmek için görevlendirilen bir astronotun hikâyesine odaklanıyor.

19. yüzyıl sinemasının temel taşlarından biri olarak anılan filmin oyuncu kadrosu Charlton Heston, Rory McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans gibi isimlerden oluşuyor.

14- Avengers: Endgame (2019)

Çizgi roman sineması tarihinin en önemli yapımlarından biri olan Avengers: Endgame, tek bir parmak şıklatmasıyla evrenin yarısını küle çeviren Thanos'un yarattığı yıkımı ortadan kaldırmak ve hayatını kaybeden milyonlarca canlıyı geri döndürmek için bir araya gelen dünyanın en kudretli süper kahramanlarının mücadelesini anlatıyor.

Sinema tarihinin en çok hasılat yapan filmlerinden biri olan Avengers: Endgame'in kadrosu ise Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Brie Larson, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo ve Paul Rudd gibi isimlerden oluşuyor.

13- Butterfly Effect (2004)

Geçmişi değiştirmenin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini en başarılı şekilde işleyen filmlerden biri olan Butterfly Effect, travmatik çocukluk deneyimlerini meditasyon yoluyla değiştirebileceğini keşfeden bir üniversite öğrencisinin, zamanın hassas dokusuna müdahale etmenin öngörülemeyen dalgalanma etkilerine yol açabileceğini fark edişini konu ediniyor.

Eric Bress ve J. Mackye Gruber'ın yönettiği filmin kadrosunda Ashton Kutcher, Amy Smart, Eric Stoltz, Logan Lerman ve Elden Henson yer alıyor.

12- The Time Machine (1960)

H. G. Wells'in klasik bilimkurgu öyküsü Zaman Makinesi'nden uyarlanan yapım, 19. yüzyıl İngiltere'sinde yaşayan bilim insanı Rod Taylor'ın, trajik bir kazada eşini kaybetmesinin ardından icat ettiği zaman makinesiyle çıktığı heyecan verici yolcuğu anlatıyor.

Filmin başrollerinde Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux ve Sebastian Cabot gibi isimler var.

11- Interstellar (2014)

İnsanlık için yaşanabilir yeni bir gezegen arayışı içerisinde olan ve bir solucan deliğinde tehlikeli bir yolculuğa çıkan bir grup astronotu konu edinen Interstellar, nefes kesen görselleri, karmaşık anlatımı ve duygu yüklü hikayesiyle bilimkurgu türünün en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Christopher Nolan'ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin oyuncu kadrosu Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain ve Matt Damon gibi isimlerden oluşuyor.

10- Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989)

Sevimli ama bir o kadar da şapşal olan iki gencin çıktıkları destansı yolculukta Napolyon, Sokrates ve Abraham Lincoln gibi tarihi figürlerle karşılaşmalarını konu alıyor.

Keanu Reeves ve Alex Winter'ın başrollerini paylaştığı bu eğlenceli macera izleyicilere hayatın en beklenmedik yolculuklarda bile var olan mutluluğu anımsatıyor.

9- Back to the Future 3 (1990)

Dr. Emmett Brown ve Marty McFly'ın bu sefer Vahşi Batı maceralarını konu edindiği Back to the Future 3, kendine özgü mizahı ve bilimkurgu unsurlarını yine harika bir şekilde harmanlıyor ve serinin neredeyse mükemmel bir biçimde sona ermesini sağlıyor.

8- Looper (2012)

"En iyi zamanda yolculuk filmleri" kategorisi içerisine gözü kapalı(!) bir biçimde atlayan Looper, suç örgütleri tarafından zamanda geçmişe gönderilen, ortadan kaldırılması gereken kişileri varoluştan silen ve "looper" olarak adlandırılan tetikçileri konu ediniyor.

Gelecekteki benliğini ortadan kaldırmakla görevlendirilen bir looper'a odaklanan yapımın yönetmen koltuğunda Rian Johnson otururken, oyuncu kadrosunda ise Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt ve Emily Blunt gibi isimler bulunuyor.

7- 12 Monkeys (1995)

Ölümcül bir virüsün harap ettiği kıyamet sonrası bir dünyada, yayılan hastalığın kökenleri hakkında bilgi toplamak ve felaketin meydana gelmesini önlemek için zamanda geri gönderilen bir mahkûmun başına gelenlere odaklanan 12 Monkeys, karmaşık ve başarılı anlatı biçimi ile mükemmel performanslarıyla çok uzun yıllar daha akıllardan çıkmayacak bir hikâyeye sahip.

Terry Gilliam'ın yönettiği filmde Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe ve David Morse yer alıyor.

6- Edge of Tomorrow (2014)

Alışılagelmişin dışındaki varlıklarla yaşanan bir savaşın ilginç yönlerini, beklenmedik bir romantizmi ve tüm bunlarla birlikte aynı günü tekrarlama konseptini ustalıkla işleyen Edge of Tomorrow, giderek artan temposu, çarpıcı görsel efektleri ve başarılı performanslarının da etkisiyle destansı bir zamanda yolculuk hikâyesi sunuyor.

Doug Liman imzalı filmin başrollerinde Tom Cruise ve Emily Blunt var.

5- Groundhog Day (1994)

Mizahı ve güçlü dozdaki varoluşsal sancıları başarılı bir şekilde harmanlayan Groundhog Day, bir hava durumu sunucusu olan Phil Connors'ın açıklanamaz bir biçimde hapsolduğu zaman döngüsüne odaklanıyor. Tekrar tekrar yaşamak zorunda kaldığı Köstebek Günü'nde, kendi çıkmazı ile uğraşırken bir yandan da monotonluğun ortasında anlam arayışında olan Phil'in öyküsü, türünün ilk ve en iyi örneklerinden bir tanesi denilebilir.

Bu ikonik filmin başrollerinde ise Bill Murray, Andie McDowell ve Chris Elliot yer alıyor.

4- Back to the Future 2 (1989)

Efsane serinin ikinci filmi, Marty McFly ve Dr. Emmett Brown'u bu sefer geleceklerini kurtarmak için büyük bir macera içerisine atarken, izleyicileri de büyüleyici derecede distopik bir "2015" tasviri ile karşı karşıya bırakıyor.

Zamanda yolculuğun farklı boyutlarını keşfeden ana karakterlerimiz, farklı kollardan ilerleyen hikâyesiyle ilk filmin kapsam alanının çok daha dışına çıkıyor ve çıtayı neredeyse orijinal filmden daha iyi bir noktaya taşıyor.

3- Terminator 2: Judgment Day (1991)

James Cameron'ın çığır açan Terminatör'ünün devam hikâyesi, gelişmiş görsel efektleri, etkileyici anlatımı ve dokunaklı karakter gelişimleriyle birlikte sınırları zorluyor.

Arnold Schwarzenegger'ın bir kez daha Terminatör olarak karşımıza çıktığı bu filmde, kendisi bu kez genç John Connor'ı tehditkâr bir cyborg'un varlığından korumakla görevli.

2- The Terminator (1984)

Terminatör, makinelerin insanlara hükmettiği distopik bir gelecekte, zamanın gidişatını değiştirmesi için görevlendirilen cyborg ve onun tarafından takip edilen Sarah Connor'ın hikâyesine odaklanıyor.

James Cameron imzalı ve başrollerinde Arnold Schwarzenegger ve Linda Hamilton'ın yer aldığı film, çağının ötesindeki görsel efektleri ve adrenalin yüklü hikâyesiyle, sadece "zamanda yolculuk" filmleri arasında değil, tüm zamanların da en başarılı filmlerinden biri olarak anılıyor.

1- Back to the Future (1985)

Robert Zemeckis'in efsane bilimkurgu serisinin ilk bölümü Back to the Future, çatlak Doktor Emmet Brown'un icat ettiği zaman makinesi ile yanlışlıkla 1950'li yıllara, anne babasının gençlik yıllarına giden ve her şeyi karmakarışık eden Marty McFly'ın aksiliklerden kurtulup yaşadığı zaman dilimine geri dönmeye çalışma mücadelesini konu ediniyor.

Geçmiş ve gelecek arasında kurulan bu nefis köprü, Michael J. Fox ve Christopher Lloyd'un efsane uyum ve performanslarıyla taçlanıyor. Esprisi, aksiyonu, komedisi ve duygusunu her zaman dengede tutmaya özen gösteren Back to the Future, sinema tarihinin en "zamansız" yapımlarından biri olmakla birlikte, elbette listemizin de birinci sırasında yer alıyor.

Kaynak: Ranker


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek isterseniz, kanalımı takip edebilirsiniz :)
Paylaş