Hikayesiyle Steven Spielberg'ün The Terminal filmine ilham olan İranlı Mehran Karimi Nasseri, geçtiğimiz Cumartesi günü Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'nda kalp krizi geçirerek hayata veda etti. Sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtulamayan Nasseri'nin kesin olmamakla birlikte 80 yaşında olduğu tahmin ediliyordu.

Nasseri, 1977 yılında ülkesindeki şah rejimine karşı olduğu için İran'dan sürgün edilmişti. 1988 yılında Paris üzerinden Brüksel'den Londra'ya doğru gidiyordu. Paris'te transit geçişi sırasında mülteci belgelerini kaybettiğini farkeden Nasseri, hukuki anlamda arafta kaldı. Ne İran'a dönebiliyor ne de İngiltere'ye gidebiliyordu. Fransa'ya girmesine de izin verilmeyince Terminal 1'deki transit bölgede yaşamaya başladı. 2006 yılına kadar da burada yaşamını sürdürdü. Nasseri ilk başlarda zorunluluktan burada kalmış olsa da sonrasında bu hayatı kendisinin tercih ettiği söyleniyor.

2006 yılında hastanelik olunca havalimanından ayrılmak zorunda kalan ve çeşitli vakıfların barınaklarında hayatını sürdüren Nasseri, ölmeden önceki son haftalarında tekrar havalimanına dönmüştü. Belki de öleceğini anladığı için evi olarak hissettiği yere dönmek istemişti. Kim bilir?..


2004 yılında vizyona giren The Terminal'ın başrollerinde Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones ve Stanley Tucci oynuyor. Film, dünya çapında yaptığı 219 milyon dolarlık gişeyle sevilen filmler arasında yer alıyor.

Kaynaklar:

Paylaş