75 yaşındaki Oscar ödüllü aktör Richard Dreyfuss, önümüzdeki yıl itibariyle uygulamaya konulması planlanan yeni "Akademi Ödülleri adaylık kriterleri" hakkında konuştu.

"Bunları (yeni kuralları) gördükçe midem bulanıyor." diyerek açıklamasına iddialı bir giriş yapan Dreyfuss sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bir sanat formu. Kimse bana oyuncu olarak en güncel ahlak kuralları neyse onlara teslim olmamı söylememeli. Neyi riske ediyoruz? Gerçekten insanların duygularını incitmeyi mi? Buna kural koyamazsınız. Hayat nasılsa öyle olmalı. Özür dilerim fakat toplumdaki bir azınlığın ya da çoğunluğun bu şekilde karşılanması gerektiğini düşünmüyorum."

Bir film, artık önümüzdeki yıldan itibaren Akademi Ödülleri'ne aday olmak istiyorsa, uygulamaya konulacak dört "çeşitlilik ve kapsayıcılık" kriterinin en az ikisini sağlaması gerekiyor. Bu kriterler kapsamında toplumdaki dezavantajlı grupların filmlerdeki görünürlüğünün arttırılması amaçlanıyor.

Örneğin artık bir filmin oyuncu kadrosunun en az üçte biri, toplumda dezavantajlı gruplardan birine mensup değilse, o filmin Oscar adaylığı alması zorlaşacak.

İşte Dreyfuss da filmlere getirilmeye çalışılan bu ve bunun gibi zorunluluklardan şikâyet ediyor ve 1965 yapımı Shakespeare'in Othello uyarlamasından bahsederek düşüncelerini savunuyor:

"Laurence Olivier bir beyaz adam olarak siyahi birini başarıyla oynadı. Şimdi bana siyahi birini oynayamayacağım mı söyleniyor? Ya da başka birine Yahudi olmadıkları için The Merchant of Venice'te oynayamayacakları mı söyleniyor? Deli miyiz? Bu resmen büyüklük taslamaktır. Düşüncesizce bir harekettir ve insanlara çocuk gibi davranmaktır."
Richard Dreyfuss – Jaws (1975)

Richard Dreyfuss, uzun aktörlük kariyeri boyunca Jaws, Close Encounters of the Third Kind, American Graffiti ve The Goodbye Girl gibi 70'lerin önemli projelerinde rol aldı. 1978 yılında The Goodbye Girl ile "En İyi Erkek Oyuncu" Oscar'ına uzanan Dreyfuss'ın aynı zamanda 1996 yılında Mr. Holland's Opus filmiyle aldığı bir de adaylık bulunmakta.

Kaynak: Deadline

Paylaş