Netflix'in, İngiliz kraliyet ailesini konu edinen ve kapsamlı tarihi detaylarıyla sezonlar boyunca dikkatleri üzerine toplayan dizisi The Crown'dan ilham alınarak, İran'ın son monarşisini anlatacak olan The Last Shah isimli bir drama dizisi geliştirilmeye başlandı.

II. Dünya Savaşı'nın kırk yıl öncesinden başlayacak olan dizi, genç hükümdar Muhammed Rıza Pehlevi'nin tahta çıkışını, 1979 yılında yaşanan İslam Devrimi ve Tahran'daki ABD büyükelçiliğinde yaşanan rehine krizi gibi önemli olayları kapsayacak.

Yazar Morrie Rosmarin'in yapım şirketi Random Access Media'da geliştirilmekte olan dizi, Pehlevi ve onun üçüncü eşi Farah Pehlevi'nin hikayesine de odaklanacak.

Çoğu zaman, John F. Kennedy'nin eşi Jacqueline Kennedy ile karşılaştırılan, stil sahibi ve dönemine göre açık görüşlü bir kraliçe olarak bahsedilen Farah, kadın haklarının ve modern sanatın büyük savunucularından biri olarak da biliniyordu.

Pehlevi, 1959 yılında Yves Saint Laurent tarafından tasarlanan, gümüş iplik ve incilerle işlenmiş göz kamaştırıcı Dior elbisesiyle Şah'la evlenmişti.

Dizinin resmi sinopsisinde; "Kocasını, İran Şahını, ailesini, hanedanını ve vatanını kurtarmaya çalışan bir eş, anne ve kraliçenin kahramanca ama nihayetinde trajik hikâyesi" cümleleri yer alıyor.

İmparatoriçe Farah Pehlevi'nin bakış açısından anlatılacak olan bu dizi, İran monarşisinin modern dünyada hayatta kalabilmesi için verilen destansı bir mücadele olarak tanımlanıyor. Karakterler, kişisel ilişkiler, aile krizleri, saray olayları, dini ayaklanmalar ve Shakespearevari entrikalardan oluşan bu destanda her biri iç içe geçmiş ve hepsi de tarihin gidişatını değiştirecek bir devrimin barut fıçısına karşı duruyor.

İran'ın jeopolitik konumunun önemi de göz önüne alındığında, dizinin özellikle manidar bir dönemde hazırlanmaya başlanması da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin düştüğü açıklanmıştı ve sonrasında ise cumhurbaşkanının yaşamını yitirdiği ülkenin dini lideri Ayetullah Hamaney tarafından doğrulandı.

Hamaney'nin selefi; Şah'ın devrilmesini ve monarşinin yerine köklü dinci bir rejimin, İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan ve İran Devrimi'ne liderlik eden kişi Ayetullah Humeyni'ydi.

İbrahim Reisi

Pilot bölümün yazarı olan Morrie Rosmarin, dizinin yapımcı ve yönetmenliğini de üstleniyor. Daha öncesinde araştırmacı ve gazeteci olan Rosmarin, 60 Minutes, Dateline ve 20/20 gibi programların da arka planında çalışan isimlerden biri.

Kendisinin ilk uzun metrajlı yapımı ise; yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği Blood and Tears: The Arab-Israeli Conflict belgeseli olarak biliniyor.

Kraliçeye Buruk Veda: The Crown 6. Sezon İkinci Kısım İncelemesi
Netflix’in sevilen dizisi ‘The Crown’, yayınlanan 6. sezonuyla birlikte izleyicilerine veda etti.

Kaynak: Variety


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek isterseniz, kanalımı takip edebilirsiniz :)
Paylaş