Japon yönetmen Akira Kurosawa, bir zamanlar ülkesinde maddi imkanlardan dolayı film çekemiyormuş. Bu yüzden intihara bile kalkışmış. Neyse ki bu durumdan kendisine kapılarını açan, dönemin Sovyet yönetimi sayesinde kurtulmuş, gelen teklif ile de Derzu Uzala çekilmiş.

Kurosawa'nın Oscar'lı filmlerinden yalnızca biri Dersu Uzala.

1975 yılında gelen bu film, "En İyi Yabancı Film" Oscar'ını kazanırken, o yıllarda Moskova Şenliği'nde de büyük ödülü kazanmış.

Filmin konusu ise şöyle: Rus ordusu, Yüzbaşı Vladimir Arseniev'i bir ekibin başında Sibirya'nın ıssız doğasına keşfe gönderir. Bu keşif sırasında ormanın derinliklerinden gelen ve doğada yaşayan bir adam karşılarına çıkar: Dersu Uzala. Bu karşılaşma ile başlayan olay örgüsü de işte bizim filmimizin içeriğini oluşturuyor.

Vladimir Arsenyev ve Dersu Uzala

Kurosawa, sinema tarihinin en önemli ve en etkileyici yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Keza izlediğim ikinci filmiyle de bunu bana bir kez daha kanıtlamış oldu.

Müzik sanatında Beethoven neyse sinema sanatında da Kurosawa odur bile deniliyor. Bu kadar önemli bir yönetmenin filmlerini hiç izlemediyseniz daha fazla beklemeyin derim.

Gelelim tekrar filmimize... Çok zor şartlarda çekilmiş bir film bu. Filmin çekim süresi 2 yıl kadar sürmüş. Ama o kadar güzel çekilmiş ki anlatamam. Bir kış insanı olarak sadece şunu söylemek isterim; o ekrandaki kar, filmin atmosferi, izlerken huzur veriyor insana.

Rus ordusu ve Dersu Uzala karşılaşır... Rus asker sorar Dersu Uzala'ya: "Kimsin sen?" ve sorusuna devam eder asker: "Çinli mi? Yoksa bir Koreli mi?". Dersu Uzala cevap verir: "Hayır, ben bir gezginim!". Kim olduğuna bu şekilde cevap veren Dersu Uzala, hayatta verilebilecek en güzel cevaplardan birisini verir.

İlk başta onu hafife alabilirsiniz. Ama onunla vakit geçirdikçe, konuştukça, ona hayran kalacak, saygı duyacak ve çok seveceksiniz. Ve onu izlerken de kendinizi güvende hissedeceksiniz. İşte Dersu Uzala böyle bir filmdir.

-Kumandan, biraz pirinç, tuz ve kibrit ver.
+Ne yapacaksın onlarla?
-Pirinç, tuz ve kibrit. Gürgen kabuğuna sarıp kulübeye koyacağım.
+Dönmeyi mi planlıyorsun?
-Neden döneyim? Başka insanlar gelir. Kuru odun bulurlar. Yemek bulurlar. Ölmezler.
Maksim Munzuk, Yuriy Solomin

Ayrıca filmin değindiği noktalar da çok önemli. İnsan ile doğa arasındaki ilişkiyi anlatırken, doğru olanın doğa ile savaşmak değil, doğa ile birlikte yaşamak olduğu mesajını da veriyor Dersu Uzala. İnsanın, doğanın efendisi değil onun bir parçası olduğunu söylüyor Dersu Uzala.

Soğuk kış şartlarında yaşanan ve ölüm kalım mücadelesi içindeki onurlu bir hikâyeyi anlatan bir filmdir Dersu Uzala...

Hepimizin doğanın bir parçası olmasını ümit ediyor, izlemesi için bu filmi herkese tavsiye ediyorum.

Doğanın yüzü karşısında herkes küçük kalır.
Paylaş