2023 Oscar adayları açıklandı ve James Cameron'ın Avatar: Suyun Yolu filmi, "En İyi Film", "En İyi Görsel Efekt", "En İyi Yapım Tasarımı" ve "En İyi Ses" olmak üzere 4 kategoride ödüle aday gösterildi. Gişede de yoluna tam gaz devam eden Avatar'ın devam filmi, "En İyi Film" kategorisindeki Oscar adaylığıyla tüm zamanların en iyi devam filmlerinden birkaçının yer aldığı "özel bir kulübe" katılmış oldu. Şimdiye kadar Akademi Ödülleri'nde bu kategoride adaylık alan 8. devam filmi olan Avatar: Suyun Yolu, aynı zamanda ilk filmi de aynı başarıya erişen sadece 6 devam filminden bir tanesi konumunda.

Bu ayrıcalıklı kulübün diğer üyeleri ise şu filmler:

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002)

Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi: İki Kule filmi gösterdi ki, yönetmenin Tolkien'in eserini beyaz perdeye taşımasındaki başarı tek seferlik bir şey değildi. Bir önceki sene Yüzük Kardeşliği filmiyle de "En İyi Film" Oscar'ına aday olan serinin ikinci filmi, 74. Akademi Ödülleri'nden sadece 2 Oscar heykelciğiyle ayrılsa da bu, bir sonraki sene Kralın Dönüşü ile "En İyi Film" de dahil olmak üzere gelecek 11 Oscar'ın adeta hazırlığı gibiydi.

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003)

Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'nin yankılanan başarısının ardından Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın çığır açan sinematik uğraşına muhteşem bir veda niteliğinde oldu. Efsane film, o sene "En İyi Film" de dahil olmak üzere 11 dalda Oscar'a aday gösterildi ve aday gösterildiği her kategoride mutlu sona ulaşarak adeta tulum çıkardı. O günden bu yana sinema izleyicisi tarafından bir "popcorn filmi"nin nasıl Oscar'ın en büyük ödülüne uzanabileceğinin en önemli örneği olarak gösteriliyor.

Baba 2 (1974)

Baba 2, Nisan 1975'te adeta tarih yazdı. Adaylığın da ötesine geçip, ilk filmin kazandığı "En İyi Film" Oscar'ına o da ulaştı. Francis Ford Coppola'nın mafya destanı, aday gösterildiği 11 kategorinin 6'sında mutlu sona ulaştı. "En İyi Film"in yanında "En İyi Yönetmen", "En İyi Uyarlama Senaryo" ve "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" (Robert De Niro) gibi önemli ödüllerin de sahibi oldu.

Baba 3 (1990)

Serisinin "utanç kaynağı" olarak gösterilmesine rağmen, Baba 3 de önceki iki film gibi "En İyi Film" Oscar'ı adaylığına ulaşan filmlerden bir tanesi olarak tarihe geçti. Yarıştığı sene 7 dalda Oscar adayı olan film, hiçbirinde mutlu sona ulaşamadı ve Corleone ailesinin hikayesiyle birlikte Francis Ford Coppola'nın Akademi Ödülleri'ndeki hakimiyetinin de sonunu getirdi.

St. Mary'nin Zilleri (1945)

Bu kulübün ilk üyesi, yani tarihte ilk kez bir devam filmi olarak "En İyi Film" Oscar'ına aday olan film, 1945 yapımı St. Mary'nin Zilleri (The Bells of St. Mary's) filmi. Listedeki diğer filmler gibi ortak bir ismi taşımasalar da Leo McCarey'nin bu filminde ve bir önceki sene 7 dalda Oscar'a uzanan Going My Way filminde başrol Bing Crosby aynı karaktere hayat veriyordu. Bu sebeple devam filmi olarak anılan St. Mary'nin Zilleri, 8 dalda aday olduğu Oscar Ödülleri'nin en büyüğüne ne yazık ki ulaşamadı.


Şimdiye kadar bahsettiğimiz filmler, "En İyi Film" adaylığını serilerinde ilk kez görmeyen filmlerdi. Bundan sonrakiler ise serilerinin ilk filmlerinin de önüne geçip bu büyük onuru ilk kez yaşayan filmler olacak:

Oyuncak Hikayesi 3 (2010)

Akademi Ödülleri'nin "En İyi Film" kategorisinde, Güzel ve Çirkin ve Yukarı Bak (Up)'ın ardından aday olmayı başaran üçüncü animasyon filmi olan Oyuncak Hikayesi 3, aynı zamanda bu listedeki tek animasyon filmi. Serisinin üçüncü filmi, "En İyi Film" Oscar'ına kavuşamasa da "En İyi Animasyon Filmi" Oscar'ını hakkıyla kazandığı inkâr edilemez bir gerçek.

Mad Max: Fury Road (2015)

Bu listedeki son film ise 70 ve 80'lerde çektiği Mad Max filmlerine yönetmen George Miller'ın "yeniden ziyareti" niteliğinde olan 2015 yapımı Mad Max: Fury Road filmi. Miller'ın kıyamet sonrası macerası, 2016 Oscar Ödülleri'ni adeta ezip geçmişti. 10 Oscar adaylığından 6'sını evine götüren fakat "En İyi Film" kategorisinde mutlu sona ulaşamayan film, 2015 yılının ve hatta tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösteriliyor.


Kaynak: The Direct – Avatar: Way of Water Joins 5 Sequels In Exclusive Oscars Club

Paylaş