2000’li yıllarda dünyada ve ülkemizde fırtınalar estiren ABC dizisi Lost (2004-2010), Pasifik Okyanusu sularında kayıplara karıştığı tahmin edilen Oceanic 815 sefer sayılı uçağın ve yolcularının başına gelenleri açıklamaya çalışan bir gizem/gerilim başyapıtı. 

Ardında soru işaretleri bırakan final bölümüyle bir kesim izleyicinin canını günümüzde dahi sıkmayı başaran dizinin diğer kesimde bulunan izleyici kitlesi, fazlasıyla derin ve metaforik açıklamalar içeren The End bölümünün yeterli ve başarılı olduğunu düşünüyor.

Macera temasını iliklerinize kadar hissettiren ve altı sezon süren bu yolculuk, ana konu üzerinde devam etmekte olan gizem ve gerilim unsurlarını din ve bilim anlaşmazlığından doğan ahenk ile donatıyor, ana hikâyeyi iki elin parmağından fazla olan baş karakterlerin orijin hikayeleriyle süslüyor ve ilerleyen sezonlarda devreye giren zamanda yolculuk, paralel evren gibi konularıyla da diziyi adeta şaha kaldırıyor. 

Birbirinden güzel sezonlar içerisinde sayısız imza bölümle ev sahipliği yapan Lost’un, seyirciler tarafından belirlenen hatırlanmaya değer 10 bölümünü sıralayacağız bu listede.

⚠️
Yazı, Lost dizisine dair spoiler içerecek, lütfen dikkat et.

10- Flashes Before Your Eyes (3. Sezon 8. Bölüm)

"Eloise Hawking" (Fionnula Flanagan), "Desmond Hume" (Henry Ian Cusick)

Desmond odaklı bölüm, karakterin, adanın derinliklerindeki gizemli kapağın altında bulunan ambardaki amacını ve buradaki anahtarı her çevirdiğinde açığa çıkan enerjiyle birlikte alternatif gerçekliklere nasıl fırlatıldığını açıklamaya çalışırken, yaşadığı deja vu'lar dizisiyle birlikte de ne kadar çabalarsa çabalasın yaşanacak bazı olayların önüne geçemeyeceğini anlamasıyla sonuçlanıyor. 

9- Pilot, Part 2 (1. Sezon 2. Bölüm)

"Sawyer" (Josh Holloway)

Büyük canavardan kurtulup ellerindeki uydu telefonuyla sinyal iletebilmek adına adada yüksek bir bölgeye çıkmaya çalışan ekip, telefonun çalışmasıyla birlikte yakındaki bir radyo kulesine bırakılmış ve 16 yıldır dönmekte olan Fransızca, gizemli bir mesajla karşılaşır. Bu sırada kampta ise Jack, Kate hakkındaki büyük bir sırrı ortaya çıkartan yaralı adamla ilgilenmektedir. 

8- The Incident, Part 2 (5. Sezon 17. Bölüm)

"Juliet Burke" (Elizabeth Mitchell)

Juliet ve Jacob merkezli bölüm, adanın en büyük gizemlerinden biri olan dört parmaklı ayak heykelini ve Jacob’ın; Kate, Jack, Locke, Hurley, Sayid, Jin ve Sun’ın hayatlarının hangi noktalarında onlara el uzattığını açıklamaya çalışıyor. The Incident Part 2’de, karakterlerimiz güncel olarak 1977 yılında yaşıyor ve bölüm, hidrojen bombasının patlaması ile ve çeşitli tercihler sonucunda verilen kayıplarla birlikte Black Rock’ın adaya gelişini gösteriyor.

7- Greatest Hits (3. Sezon 21. Bölüm)

Charlie karakterine odaklanan Greatest Hits, Oceanic uçağının kazadan sonraki aşağı yukarı üçüncü ayında geçmekte. Benjamin, diğerleri olarak adlandırılan ekibinden adadaki hamile kadınları kaçırmaları için emir verir. Bir grup kazazede, kamplarına gizlice baskın yapacak olan gruba karşı hazırlık yaparken Charlie, flashback sahneleri aracılığıyla gösterilen hayatının en iyi beş anını saymaya çalışır ve Desmond tarafından görülen önsezilerin gerçekleşmesini bekler. 

6- Live Together, Die Alone Part 2 (2. Sezon 24. Bölüm)

"Michael" (Harold Perrineau), "Walt" (Malcolm David Kelley)

Yine Desmond’ın merkeze alındığı Live Together Die Alone, iki parçadan oluşan bölümün ikinci kısmı olmakla birlikte ikinci sezonun da final bölümü. Yelkenlisiyle adadan kurtulmak için yolculuğa çıkan ve yine başarısız olan Desmond’ın flashback sahneleriyle adayla nasıl geldiği anlatılırken; Locke ile birlikte 108 dakikada bir numaraları girip sıfırlamaları gereken sistemin hata vermesiyle ortaya çıkan kargaşaya odaklanılır. Ekibin geri kalanı ise diğerlerinin elinde olan Walt’u kurtarmaya çalışırken Ben’in adamlarına esir düşer.

5- Walkabout (1. Sezon 4. Bölüm)

"John Locke" (Terry O'Quinn)

Uçak düşmeden öncesinde aslında engelli bir insan olduğunu, hatta uçağa tekerlekli sandalyesiyle birlikte bindiğini fakat kazadan sonra ayaklarının mucizevi bir şekilde iyileştiğini anlatan ve John Locke’a odaklanan Walkabout, kazanın henüz ilk günlerinde daha yeni yeni tanımaya başladığımız kazazedeleri ve bizi, bu garip adaya alıştırmaya çalışıyor.

4- Pilot (1. Sezon 1. Bölüm)

"Jack Shephard" (Matthew Fox)

Tüm zamanların en büyük ve pahalı pilot bölümlerinden biri olarak bilinen Lost’un ilk bölümü, Pasifik Okyanusu’nda olduğu tahmin edilen bir adaya düşen 815 sefer sayılı Oceanic uçağından sağ kurtulan kırk küsür yolcunun hayatta kalma mücadeleleriyle birlikte içerisine düştükleri adada başlarına gelen korkutucu ve açıklanması zor olaylar dizisini konu ediniyor. 

3- Through the Looking Glass (3. Sezon 22. Bölüm)

"Charlie Pace" (Dominic Monaghan)

Alice Harikalar Diyarında kitabının yazarı Lewis Carol’ın, Alice’in bir aynanın içerisinden geçerek kendini, her şeyin tersten yaşandığı bir evrende bulduğu hikâyesinde başına gelenleri anlattığı kitabı Through the Looking Glass, bu bölümle aynı ismi taşıyor ve hikâyede de olduğu gibi, Lost tarihinde de ilk defa devir değişiyor ve flashforward'lara, yani karakterlerin geçmişini değil de geleceğini gösteren bölümlere adımımızı atıyoruz.

Adada ise kampı diğerlerinden korumaya çalışan ekibin erkekleri, çeşitli planlar, tuzaklar kurmaya çalışırken diğer kazazedeler sahilden uzaklaşıyor. Charlie ise dış dünyayla iletişim kurabilmeleri için Dharma’nın su altı istasyonuna inmeye çalışıyor.

2- Through the Looking Glass, Part 2 (3. Sezon 23. Bölüm) 

"Desmond", "Charlie"

Bölümün ikinci kısmı ve dizinin üçüncü sezon finalinde, Ayna’da diğer Dharma görevlilerini saf dışı bırakmaya çalışan Charlie, Mikhail’in patlattığı bomba dolayısıyla dış dünya ile iletişim kurduğu bağlantıyı kaybetmek üzeredir. Penny’nin adamlarının adayı bulduğu düşünülürken adayı ele geçiren başkaları olduğu ortaya çıkar. Arkadaşları için kendini feda eden Charlie, ölmeden hemen önce Desmond’a, gelenlerin dost olmadığını belirtmek için eline yazdığı notu gösterir.

1- The Constant (4. Sezon 5. Bölüm) 

"Sayid" (Naveen Andrews), "Desmond" (Henry Ian Cusick)

Sadece dizinin değil, televizyon tarihinin en iyi bölümlerinden biri olarak anılan The Constant, Desmond’ın adadan ayrılmasıyla birlikte başlayan bir zaman karmaşasını içeriyor.

Desmond’ın 1996 yılında orduda askerlik yaptığı dönemle şimdiki zaman arasında gidip gelmektedir ve eğer bu sorunu bir an önce çözmezse onu kötü bir son beklemektedir. Daniel Faraday ile bulduğu “sabit” yanıtıyla, aynı zamanda kız arkadaşı Penny ile yaptığı telefon konuşması dolayısıyla televizyon tarihinin en iyi kavuşma sahnelerinden de birini içeren The Constant, hem duygusal hem de matematiksel açıdan izleyiciler ve eleştirmenlerden tam not alıyor ve hiç de sürpriz olmayan bir şekilde kendisine listemizin birinci sırasında yer buluyor. 

Kaynak: Ranker (22 Ağustos 2024 tarihinde geçerli olan sıralamaya göre hazırlanmıştır.)


Paylaş