Lionsgate’in, sevilen video oyunundan uyarlanan canlı çekim Borderlands filmi 9 Ağustos tarihinde izleyiciyle buluştu. Filmi öncesinde izleme fırsatı bulan eleştirmenlerin eleştiri yasağı ise perşembe günü sona erdi ve ne yazık ki filmden gelen ilk tepkiler oldukça negatif. 

Gearbox Software’in, yönetmen koltuğunda Eli Roth’un yer aldığı popüler video oyunu uyarlaması, Pandora isimli bir gezegende geçiyor ve bir grup kanun kaçağının hikayesini anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Cate Blanchett, Kevin Hart, Ariana Greenblatt, Jamie Lee Curtis, Edgar Ramirez ve Jack Black gibi ünlü isimler yer alıyor. 

The Hollywood Reporter için yazdığı eleştiride David Rooney:

“Borderlands’deki en büyük gizem, böylesine gürültülü ve hiçbir şey anlatmayan filmin nasıl bu kadar kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olduğu. Adil olmak gerekirse Blanchett ve diğer önemli isimlerim imza attığı bu proje, senaryo yazarlığı için kadroda yer alan isimler göze alındığında aslında biraz farklı görünüyordu. Bunlardan en dikkat çekeni ise ismini projeden çıkartmayı tercih eden The Last of Us’ın ortak yaratıcı ve yazarı Craig Mazin’di.”

"Lilith" (Cate Blanchett)

New York Post, Johnny Oleksinski’nin sıfır yıldız verdiği incelemesinde, Borderlands’in Cate Blanchett kalibresindeki bir aktör için çok ciddi bir yanlış olduğunu yazıyor:

“İki kez Oscar kazanan biri olsaydım, internetteki tüm bu yorumları kaldırması için gece gündüz çalışabilecek bir ekip tutardım, çünkü film o kadar utanç verici. Borderlands’deki her şey korkunç: oyunculuk, senaryo, yönetmenlik, tasarım.”

Inverse yazarı Jake Kleinman da Borderlands hakkında benzer şeyler söylüyor: 

“Motivasyonlarının gerçekten hiçbir önemi yok, çünkü karakterler birer kâğıt kadar ince ve olay örgüsü diyaloglar arasında alelacele geçişler yapılmasıyla ilerliyor. Öte yanda, Cate Blanchett’ı böyle bir aksiyon destanının başrolünde izleyip de biraz eğlenmemek imkânsız ve görsel efekt saçmalıklarıyla dolu bir dünyada gerçek bir kıyamet sonrası ortamı yaratmayı başarabilmişler. Guardians of the Galaxy’nin berbat şakalarla dolu bir versiyonu diyebiliriz.”

Guardians of the Galaxy 2 (2017)

The Daily Beast için yazdığı incelemede çileden çıkan Nick Schager, yazısının başlığını şöyle koymuş: “Ne yapıyorsun Cate Blanchett?”

“James Gunn’ın sevilen Guardians of the Galaxy filminin duygusal derinliğinden, anlatı yaratıcılığından ve esprili mizahından yoksun olan Roth’un bu devasa bütçeli girişimi, yalnızca ödünç alınmış fikirler ve bayat bir uygulama ile ilerliyor. Bunların ikisi de filmin müthiş bir biçimde çökmesine ve kül olmasına neden oluyor.” 

The New York Times yazarı Amy Nicholson, incelemesine Borderlands’in ortak yazarına sorular yönelterek başlıyor ve filmin karmaşasının büyük ölçüde yapım sorunlarından kaynaklandığını belirtiyor. 

“Şakaları görebiliyorsunuz, ancak çoğu bir işe yaramıyor. Yine de gözlerinizi kısarsanız bazı hoş tasarım çalışmalarıyla karşılaşabilirsiniz.” diyor Nicholson ve Cate Blanchett konusunda da şunları ekliyor:

“İki kez Oscar kazanan kişi, savaşçı gibi davranarak bir dizi saçmalığa katlanmak zorunda kalıyor.” 

"Lilith" (Cate Blanchett)

Empire’dan Dan Jolin, "Guardians of the Galaxy ile karşılaştırıldığında zayıf olduğunu ancak MCU’nun bu sevilen üçlemesinin büyüsünün bir kısmını yakalayabildiğini" yazıyor. "Ancak yine de senaryo işe yaramaz."

“Roth ve yazar Joe Crombie’de ne Gunn’ın zekâsı ne de bilgeliği var. Espriler bayat, bazı sahneler zorlama çekilmiş gibi hissettiriliyor ve grup dinamiği dengesiz.” 

Collider’dan Taylor Gates, Borderlands’de Ariana Greenblatt, Jack Black, Jamie Lee Curtis’in performansları dahil olmak üzere bazı olumlu yanlar olduğunu ancak nihayetinde kusurların filmi aşağı çektiğini söylüyor. 

“Özünde bir aksiyon-macera filmi ve şüphesiz bu kısımlardaki beklentileri karşılıyor. Aksiyon, özellikle de göğüs göğse mücadele ve akrobatik dövüş koreografisi harika. Film tempo konusunda sıkıntı çekiyor. Yanlış anlamayın, bir filmin iki saatin altında olması güzel, ki bu günümüzdeki filmlerin çoğunluğunun yapmadığı bir şey, ancak olay örgüsünün ayarsız hızı, verimli olmaktan çok aceleye getirilmiş gibi hissettiriyor."

"Roland" (Kevin Hart)

The Guardians’tan Jesse Hassenger, Blanchett’ın materyalin üzerine çıkmaya çalışmasını övüyor.

“Parıltılı kıyafetler, parlak kızıl saçlarla donatılmış Blanchett, potansiyelinden çok aşağıda olan bir görevden kaçınmadığı için takdiri hak ediyor. Dakota Johnson gibi gözlerini devirmek yerine bunu başarmaya çalışıyor."

"Film ise çocukça mizahı, hızlı temposu ve yetişkin duygularına ilişkin sallantılı yaklaşımıyla Borderlands, çocukların izleyebilmesi için fazlasıyla şiddet içeren bir çocuk filmine benziyor.” 

Kaynak: The Hollywood Reporter


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek isterseniz, kanalımı takip edebilirsiniz :)
Paylaş