Yılın en büyük film ödüllerine artık sayılı saatler kaldı... Türkiye saatiyle önümüzdeki pazarı pazartesiye bağlayan gece 03:00'da başlayacak törenle 95. Akademi Ödülleri, nam-ı diğer "Oscarlar" sahiplerini bulacak. Bu yılki seremoni yine Los Angeles'ta bulunan Dolby Theatre'da gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz yıl, Will Smith'in Chris Rock'a attığı tokadın damga vurduğu ödüllerde bu yıl böyle bir şeyin olma ihtimalinin sıfıra yakın olduğu söyleniyor. Akademi CEO'su Bill Kramer'in yaptığı açıklamaya göre bir "kriz takımı" kurulmuş ve "tokat" da dahil olmak üzere birçok kriz senaryosuna hazırlarmış.

2022 Akademi Ödülleri

Peki bunun gibi beklenmedik gelişmeler dışında bizleri bu yılki törende neler bekliyor? Gelin hep birlikte onlara bakalım.

Kim sunacak?

Geçtiğimiz Kasım ayında açıklandığı üzere bu yılki Oscar Ödülleri'ni bir kez daha ünlü gece şovu sunucusu Jimmy Kimmel sunacak. Kimmel daha önce 2017 ve 2018 yıllarında da Oscarlarda sunuculuk yapmıştı.

Kimmel geceyle ilgili şunları söylüyor: "Oscarlara üçüncü kez davet edilmek büyük onur ya da tuzak. Yine de iyi olan herkes reddettikten sonra bana gelen Akademi'ye teşekkürlerimi sunarım."

Kimmel'ın haricinde gecede ödülleri dağıtacak uzun bir ünlü listesi Akademi tarafından açıklandı. Bu isimlerden sadece bazıları şöyle: Antonio Banderas, Elizabeth Banks, Jessica Chastain, Andrew Garfield, Hugh Grant, Salma Hayek Pinault, Nicole Kidman, Florence Pugh, Emily Blunt, Samuel L. Jackson, Dwayne Johnson, Michael B. Jordan, Jonathan Majors, Melissa McCarthy, Zoe Saldaña Halle Berry, Cara Delevingne, Harrison Ford, Kate Hudson, Mindy Kaling, Eva Longoria, Pedro Pascal ve John Travolta.

Nasıl izlenir?

Geçtiğimiz yıl ödülleri yayımlayan TRT'nin bu yıl deprem sebebiyle yayından vazgeçtiği söyleniyor. Bu sebeple şu an için geceyi Türkiye'de yayımlayacak resmi bir yayın organı bulunmuyor.

Fakat eğer ABD'de yaşıyorsanız, Oscarların resmi yayın kuruluşu olan ABC kanalı üzerinden töreni ve öncesindeki kırmızı halı geçidini izleyebilirsiniz. Kırmızı halı seremonisi YouTube üzerinden de canlı yayımlanacak.

Kim sahne alıyor?

Bu yıl Super Bowl'da sergilediği devre arası şovuyla övgü toplayan Rihanna, 95. Akademi Ödülleri'nde de sahnede olacak. Black Panther: Wakanda Forever filmi için yaptığı "Lift Me Up" isimli şarkıyı seslendirecek ünlü şarkıcının aynı zamanda bu şarkıyla gecede "En İyi Orijinal Şarkı" kategorisinde adaylığı da bulunuyor.

Hangi filmler ve isimler aday?

95. Akademi Ödülleri'nde 23 kategoride verilecek heykelcikler sahiplerini bulacak. Bu yılki adaylar arasında Daniel'ların Everything Everywhere All at Once filmi "En İyi Film" de dahil olmak üzere tam 11 adaylıkla başı çekiyor. Onu, Martin McDonagh'ın The Banshees of Inisherin'i ve Alman savaş draması All Quiet on the Western Front, 9'ar adaylıkla takip ediyorlar.

Everything Everywhere All at Once

Bu yılki Oscarlar bazı ilklere de ev sahipliği yapıyor: "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" kategorisi adaylarından Angela Bassett, bir Marvel filmiyle aday olan ilk oyuncu olarak tarihe geçen isim oldu. Black Panther: Wakanda Forever filminde "Kraliçe Ramonda" rolüne hayat veren ünlü oyuncu, gecede bir de ödüle kavuşursa aynı anda iki tarih birden yazmış olacak.

Angela Bassett / Black Panther: Wakanda Forever

Bunun yanı sıra, gecede "En İyi Erkek Oyuncu" kategorisindeki tüm aday isimlerin ilk Oscar adaylıkları olması da gecenin bir başka ilki olarak göze çarpıyor. Bu kategorideki adaylar şöyle sıralanıyor: Brendan Fraser (The Whale), Colin Farrell (The Banshees of Inisherin), Paul Mescal (Aftersun), Bill Nighy (Living) ve Austin Butler (Elvis).

Gecede devam filmleri Top Gun: Maverick ve Avatar: The Way of Water, "En İyi Film" dalında yarışan yapımlar arasında yer alıyorlar. Aynı anda iki devam filminin bu kategoride yarışmasının da daha önce görülmemiş bir durum olduğunu belirtmek gerek.

Tom Cruise / Top Gun: Maverick

Peki kimler kazanır?

Adaylara baktığımızda Everything Everywhere All at Once'ın "En İyi Film" ve "En İyi Orijinal Senaryo" gibi önemli kategorilerde şansının yüksek olduğunu söylemek mümkün. Zaten bu yıl düzenlenen birçok ödül törenine de damga vurarak başarısını defalarca kanıtlamış bir film.

"En İyi Erkek Oyuncu" kategorisinde Brendan Fraser'ın comeback'i olarak gösterilen The Whale filminde sergilediği performansla altın heykelciğe yakın olduğunu söyleyebiliriz. "En İyi Kadın Oyuncu" olarak ise Cate Blanchett, TÁR filmindeki performansıyla mutlu sona ulaşırsa sürpriz olmaz.

Paylaş