Sinema dünyasında önemli bir yere sahip olan bilimkurgu türü, insanlığın bilinmeyen dünyasının sınırlarını zorlarken, insanların duyduğu korkuyu da inceler.

IndieWire editörlerinin seçtiği en iyi bilimkurgu filmleri, sadece bilimkurgunun sınırını zorlamakla kalmıyor, her biri sinemada damgasını vuran eserler arasında da yer alıyor.

Listede yer alan filmler, izleyiciye 21. yüzyılın en etkili, düşündürücü ve unutulmaz bilimkurgu deneyimlerini vaat ediyor. Geleceği keşfetmeye hazırsanız eğer lafı uzatmadan listede yer alan filmlere bir göz atalım.

20- Edge of Tomorrow (2014)

Başrollerinde Emily Blunt ve Tom Cruise gibi iki başarılı oyuncunun yer aldığı Edge of Tomorrow filmi, gelişmiş uzaylı bir ırkın dünyaya saldırması sonucunda tüm milletlerin bir araya gelmesini konu alıyor.

Kumandan Bill Cage (Tom Cruise), girdiği ilk savaşta ölüyor fakat uzaylılarla girdiği yakın temas onu bir zaman döngüsüne sokuyor. Sürekli olarak zamanın farklı varyasyonlarında ve farklı yerlerde kendisini bulan Cage'in bu mücadelesi kesinlikle izlenmeye değer.

19- Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Genleri değiştirilmiş, isyancı maymun Sezar'ın kaçışının üzerinden 15 sene geçmiştir. Sezar liderliğinde büyük bir maymun ordusu kurulmuştur. Kıyamet sonrası bilim insanlarının tek derdi, bu büyük sorunu kontrol altına almaya çalışmak olacaktır.

Film, akıllara durgunluk veren görsel efektleriyle ve Andy Serkis'nin övgüyü hak eden performansı ile dikkat çekiyor.

18- District 9 (2009)

1982 yılında hayatta kalan son uzaylılar, yaşamak için dünyayı seçerler. Güney Afrika'nın bir bölgesine yerleşen uzaylılar çok geçmeden bir araştırma ekibi tarafından keşfedilirler. Daha sonra District 9 denilen bir bölgeye yerleştirilirler.

Irkçılık göndermeleri ve toplumsal mesajları da içeren District 9, yönetmenliğini Neill Blomkamp'ın yaptığı 2009 yapımı bir bilimkurgu filmi.

17- Annihilation (2018)

Natalie Portman ve Tessa Thompson gibi isimlerin yer aldığı film, Area X adlı bir bölgeyi araştırmaya giden bir grup bilim insanının hikayesini konu ediniyor.

16- Arrival (2016)

Amy Adams'ın başrolünde yer aldığı film, uzaylılarla iletişim kurmaya çalışan bir dilbilimcisinin hikayesini konu alıyor.

Denis Villeneuve'ün yönettiği film, görsel ve ses efektlerinden tutun da içinde bulundurduğu yapbozumsu fikir yapılarına kadar her şeyiyle ilgi çekici olmayı başarıyor.

15- Dune (2021)

Frank Herbert'in unutulmaz eserlerinden uyarlanan Dune, çöl gezegeni Arrakis'in kontrolüne sahip olan Paul Atreides'in hikayesini anlatıyor.

Başrollerinde Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya gibi oyuncuların yer aldığı film, görsel efektleriyle büyüleyen inanılmaz bir bilimkurgu destanı.

14- Melancholia (2011)

Lars von Trier'in yönetmenliğini üstlendiği film, Dünya'ya yaklaşan bir gezegenin gölgesinde kalan bir ailenin hikayesini anlatıyor.

Başrollerinde Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård gibi oyuncular yer alıyor.

13- A.I. Artificial Intelligence (2001)

Steven Spielberg'ün yönetmenliğini üstlendiği film, insan duygularına sahip bir robotun hikayesini anlatıyor.

Haley Joel Osment ve Jude Law'ın etkileyici performanslarıyla dönemine göre çok çok iyi bir film.

12- Her (2013)

Joaquin Phoenix'in başrolünde yer aldığı film, yapay zekâ ile kurulan bir aşkı konu ediniyor.

Spike Jonze'un yönetmen koltuğunda oturduğu film, aşkın yeniden tanımını yapan etkileyici bilimkurgu filmleri arasında.

11- Blade Runner 2049 (2017)

1982 yapımı Blade Runner filminin devamı niteliğinde olan Blade Runner 2049, başrollerinde Ryan Gosling, Ana De Armas, Harrison Ford gibi oyuncuların yer aldığı bir bilimkurgu filmi.

Filmde replikant denilen, insanlardan ayırt edilemeyen robotlarla, insanlar arasındaki ilişki sorgulanıyor.

10- Dune: Part Two (2024)

İlk filmin devamı niteliğinde olan bu filmde, Fremenler ile güçlerini birleştiren Paul'un ailesini yok edenlerden alacağı intikamı konu alıyor.

Yakın zamanda vizyona giren Dune: Part Two, izleyiciler tarafından çok sevilirken, IMDb Top 250 film listesinde 12. sırada yerini aldı bile.

IMDb Top 250 Movies
As rated by regular IMDb voters.

9- After Yang (2021)

Film, insanlığın geleceğinde teknoloji ile kurulacak ilişkileri sorgulatıyor.

Kogonada'nın yönetmenliğini üstlendiği After Yang, yapay zekâ ile kurulan duygusal bağları konu alan etkileyici bir bilimkurgu filmi.

8- Nope (2022)

Jordan Peele'nin yönetmenliğini üstlendiği Nope, gökyüzünde beliren gizemli bir varlığı konu alıyor.

Daniel Kaluuya, Keke Palmer ve Steven Yeun gibi başarılı isimlerin yer aldığı film, gerilim dolu atmosferiyle izleyiciyi ekrana bağlıyor.

7- Mad Max: Fury Road (2015)

George Miller'ın yönetmenliğini üstlendiği Mad Max: Fury Road, Çılgın Max serisinin dördüncü filmi olma özelliğini taşıyor.

Nükleer savaşın ardından dünya, çöllerin yaygınlaştığı ve susuzluğun arttığı bir yer haline gelmiştir. Medeniyet çöküşe uğramıştır. Ailesini kaybettikten sonra hayatta kalma iç güdüsüyle yoluna yalnız devam eden Max, savaş çocukları tarafından esir alınır.

6- Ex Machina (2014)

Alex Garland'ın yönettiği Ex Machina filminde, dünyanın en büyük internet arama motorunun sahibi Nathan, elinde olan bütün veriyi kullanarak Ava adında bir robot yapıyor. Çalışanlarından Caleb'i de Ava'yı test etmekle görevlendiriyor.

Bundan sonra filmin çatışmasını üzerine kurduğu nihai soru ise şu: Ava, yaratıcısı dışında birini, zekâ ve bilinci olduğuna ikna edebilecek mi?

5- Everything Everywhere All at Once (2022)

Everything Everywhere All at Once, uzun yıllardır Amerika'da çamaşırhane işleterek yaşamını sürdüren Çinli göçmen bir kadının yaşayabileceği alternatif hayatlarla bağlantılı diğer evrenleri keşfederek, dünyayı tek başına kurtarması gereken bir maceraya doğru sürüklenmesini konu alıyor.

Everything Everywhere All at Once, 95. Oscar Ödül Töreni'nde "En İyi Film" ödülü dahil olmak üzere toplamda 7 dalda ödül kazandı.

4- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Michel Gondry ve Charlie Kaufman ortaklığıyla meydana gelen, unutmak üzerine çekilmiş en etkili filmlerden biri olan Eternal Sunshine of the Spotless Mind'ın başrollerini Jim Carrey ve Kate Winslet paylaşıyor.

Montauk'a gitmeye karar veren Joel, gittiği yerde Clementine ile karşılaşıyor ve harika bir tren yolcuğu sahnesiyle karakterlerin kişilikleri hakkında fikir sahibi oluyoruz.

Film ilerledikten sonra ise, büyülü dünya yavaş yavaş açılmaya başlıyor. Clementine'ın onu sildirdiğini öğrenen Joel, ani bir kararla aynı şeyi yapmaya, Clementine'ı sildirmeye gidiyor.

3- Under The Skin (2013)

Filmin başrolünde yer alan Scarlett Johansson, dünyaya erkek otostopçuları yakalamak için gönderilmiş bir uzaylıyı oynuyor.

Kült filmleriyle tanıdığımız Jonathan Glazer, uzun yıllar sonra yine tuhaf ve görselliğiyle zihin açıcı bir filmle karşımızda.

2- The Host (2006)

Film, Han Nehri'nde geçiyor. Bu muhteşem manzara aslında korkunç olaylara gebe ve bunu uzun bir süre kimse farkında olmadan yaşamış durumda. Seul'ün iki yakasını bir araya getiren bu nehir, derinlerinde dehşet saçan bir yaratık saklıyor.

Umulmadık bir anda kendini gösteren bu yaratık, hükümetin müdahalesi ile yok edilmek istenince daha da dehşet dolu anlar yaşanmaya başlayacaktır. Yaratık, insanlara ölümcül bir virüs bulaştırmaktadır.

1- Children of Men (2006)

Dünyanın en genç insanı, on sekiz yaşındayken ölmüştür ve insanlık, neslinin tükenme olasılığı ile karşı karşıyadır. Artık üremek diye bir şey yoktur. Bu durum siyasi açıdan da tüm dengeleri sarsar.

Yaşananlar karşısında bir grup insan var oluşlarını akışa teslim ederken diğer bir grup ise olanları değiştirmek için mücadeleye girişir.

Kaynak: IndieWire

Paylaş