HBO’nun Game of Thrones yan dizisi House of the Dragon’un geçtiğimiz günlerde izleyiciye veda eden ikinci sezonunda yolunda giden pek bir şey yoktu. Fakat ejderhaları bu konunun dışında bırakmak gerek. 

“The Queen Who Ever Was”: ‘House of the Dragon 2. Sezon Finali’ İncelemesi
‘House of the Dragon’, pek de merakla beklenmeyen ikinci sezon finalinde birkaç sahnesiyle seyircinin ağzına bir parmak bal çalıyor, fakat bizi bir önceki sezonda bıraktığı yerden bir adım öteye götüremiyor.

Targaryen hanesini iç savaşa sürükleyen olaylar dizisi, koca bir neslin neredeyse tükenmesine neden oluyordu. Bu büyük savaştan kendileri kısmen kurtulabildi fakat büyülü olarak nitelendirilen ve ciddi anlamda saygı duyulan varlıklar için aynı şeyleri söylemek ne yazık ki pek de mümkün olmayacak. 

Yeşiller ile Siyahlar arasındaki kaçınılmaz rekabet ve nihayetindeki büyük savaş öncesinde, her bir tarafın haneleri altında bulunan çeşitli ejderhalar mevcuttu.

Daha güçlü fakat az sayıda ejderhaya sahip olan Yeşiller mi, yoksa hem sayı olarak daha fazla hem de dinç ejderhalara sahip olan Siyahlar mı bu muharebenin kazananı olacak, bekleyip göreceğiz.

İnceleme yazılarında ejderhalara ufak tefek değiniyorduk biliyorsunuz ama yeni sezon gelene kadar bu konuyu biraz daha detaylandıralım istiyorum.

⚠️
Yazı, House of the Dragon’da şimdiye kadar olanlar ve sonrasında olabileceklere dair birkaç ufak spoiler içerecek, dikkat et lütfen. 

Yeşiller

Vhagar

Westeros’taki ejderhaların en yaşlısı ve en büyüğü, Aegon’un Fethi olayına canlı canlı şahit olup da hâlâ yaşamakta olan tek ejderha Vhagar’a, bir zamanlar Aegon’un kız kardeşlerinden biri olan Visenya Targaryen biniyordu. Vhagar daha sonrasında Baelon Targaryen’a geçti ve dizide gördüğümüz, bizim bildiğimiz zaman çizgisinde ise binicisi Corlys ve Rhaenys’in kızları Laena Targaryen oldu. Laena’nın ölümünden sonra Vhagar uzun bir süre binicisiz kaldı. 

Kendisi için ayrılan ejderha yumurtasından bir türlü yavru çıkmayan, kardeşleri ve kuzenleri tarafından sürekli zorbalanan Aemond bu boşluğu fırsat bildi ve bu tehlikeli hayvanı sahiplenebilmek için cesurca bir adım attı. 

Yaşına rağmen Westeros’taki en korkunç ve tehlikeli hayvan olarak bilinen Vhagar, birinci sezon sonundaki olayda, Prens Lucerys’in vahşice katlinin en büyük sorumlusudur ve koyu yeşil rengiyle birlikte Yeşillerin de en büyük destekçilerinden bir tanesidir. Aegon’un Fethi'nden sonra 130 yılı civarında Tanrıların Gözü Savaşı’nda hayatını kaybetmiştir. 

Sunfyre

Pembe perdeli kanatları ve altın rengi gövdesiyle dikkat çeken Sunfyre, Westeros’un en güzel ejderhası olarak bilinmekte. Kral II. Aegon’un ejderhası olan Sunfyre, büyük olmaktan uzak olsa da yaşamış en hızlı ejderhalardan bir tanesidir.

Rook’s Rest savaşında Aemond komutasındaki Vhagar ile gökyüzünde giriştiği büyük çaplı dövüş, Sunfyre’ın büyük bir yara almasına ve buradan sonraki hayatına kısmi felçli bir şekilde devam etmesine neden olmuştur. Dizide hayvanın son durumu soru işaretleri ardında bırakılsa da, gerçekte tıpkı Vhagar gibi 130 yılında ölmeden öncesinde Sunfyre’ın tamamlaması gereken önemli bir görevinin olduğunu belirtmiş olalım.

Dreamfyre

Soluk mavi rengiyle dikkatleri üzerine toplayan Dreamfyre, diğer ejderhaların büyük bir çoğunluğundan daha yaşlıdır. Dizide henüz görememiş olsak da bu güzel hayvanın binicisi Helaena Targaryen’dır. 

Dreamfyre, Kral I. Aegon Targaryen döneminde yumurtadan çıkmıştır. Henüz bir yavruyken ilk kez Aegon’un torunu olan Prenses Rhaena Targaryen ile bağ kurar. Rhaena’nın babası Kral Aenys öldükten sonra taç, amcası Maegor tarafından gasp edilir. Kral I. Viserys Targaryen’ın saltanatı döneminde ise yaşlı ejderha Helaena ile bağ kurar. O da 130 yılında Ejderha Çukuru’nda yaşamını yitirir.

Kendisi hakkında ufak bir bilgi daha iliştirmiş olalım. Normalde Game of Thrones’ta Daenerys Targaryen’a düğün gecesinde bir tüccar tarafından hediye edilen ejderha yumurtaları, aslında Dreamfyre’a aittir. Fakat tahmin edeceğiniz üzere dizide bu detay da değiştirilmiştir. 

Tessarion

Henüz tanışmadığımız prens, Alicent ve Viserys’in en küçük çocukları Daeron’a ait olan ejderha, ikinci sezonun son bölümünün küçük bir kısmında kendini gösteriyor. Mavi Kraliçe olarak anılan Tessarion, savaşan ejderhalar içerisindeki en genç ejderha olarak bilinir. 

Alevlerinin kobalt mavisi renginde olduğu söylenen hayvan, 130 yılında hayatını kaybettiğinde henüz on yaşında ve Vermithor’un ancak üçte biri boyutundaydı. 

Morghul

Prenses Jaehaera’nın ejderhası Morghul, söylenenlere göre savaşmak için çok küçüktü ve Ejderha Çukuru baskınında Yanan Şövalye tarafından öldürüldü. 

Shrykos 

Prens Jaehaerys’in ejderhası Shrykos da tıpkı Morghul gibi savaşmak için çok küçüktü. O da Ejderha Çukuru baskını sırasında Oduncu Hobb tarafından öldürüldü. 

Siyahlar

Syrax

Kraliçe Rhaenyra, muhtemelen ejderhası Syrax’in ilk binicisidir. Henüz dokuz yaşındayken tanıştığı ejderhası, ismini bir Valyria tanrıçasından almıştır. Dizideki ejderha her ne kadar cüce gibi görünse de kitapta en az Daemon Targaryen’ın ejderhası kadar büyük olduğu söylenir, ayrıca Syrax onun kadar da tehditkardır. 130 yılında gerçekleşen Ejderha Çukuru’ndaki baskında isyancılarla savaşırken ölmüştür. 

Caraxes 

Kan Ejderhası ismiyle bilinen Caraxes, Daemon Targaryen’ın ejderhasıdır. Korkutucu, kurnaz ve yaşlı bir ejderha olarak bilinen Caraxes’in ilk binicisi ise Aemon Targaryen’dır.

Ejderhaların Dansı sırasında, o dönemde yaşayan en yaşlı ve en büyük ejderha olan Vhagar’ın yaklaşık yarısı kadardı. Çevikliğiyle de bilinen ejderha, 130 yılında gerçekleşen Tanrıların Gözü Savaşı’nda, Vhagar ile olan mücadelesinde yaşamını yitirdi.

Meleys

Kızıl Kraliçe olarak bilinen Meleys, Prenses Rhaenys Targaryen’ın ejderhasıydı. Yaşlı bir ejderhaydı ancak gençliğinde Westeros ejderhaları arasında en hızlısı ve çevik olanıydı.

İlk binicisi Daemon Targaryen’ın annesi Alyssa Targaryen’dı. Daemon, annesi öldükten sonra Meleys’in yeni binicisi olmak istedi ancak Prenses Rhaenys çoktan Meleys ile bağ kurmuştu bile. Daemon'ın bu yüzden Prenses Rhaenys'i çok kıskandığı bile söylenir.

129 yılında, Criston Cole’ün Rook’s Rest kıyılarını kuşattığı savaşta Vhagar’a yenik düşmüştür. 

Vermax 

Rhaenyra’nın büyük oğlu Jacaerys Velaryon’un ejderhası Vermax, en genç hayvanlardan biriydi. Zeytin yeşili pulları ve soluk turuncu kanatları ile bilinen Vermax, Gullet Muharebesi sırasında gözüne isabet eden bir tatar yayıyla vuruldu ve denize düşerek hayatını kaybetti. 

Arrax

Prens Lucerys Velaryon’un ejderhası Arrax, tıpkı prens gibi çok gençti.  

Sarı alev püskürten ve sedefli beyaz bir renge sahip olduğu bilinen Arrax, Shipbreaker Körfezi’nde Aemond Targaryen komutasındaki Vhagar tarafından afiyetle yendi. Prens Lucerys ile birlikte 129 yılında yaşamını yitiren hayvanın kalıntıları Storm’s End kıyılarında köylüler tarafından bulundu. 

Seasmoke 

Soluk gümüş gri rengindeki Seasmoke’un ilk binicisi Laenor Velaryon’du. Dizide sahibi Westeros’u terk edip gittiğinden beri binicisiz kalan ejderha, daha sonrasında Corlys Velaryon’un gayrimeşru çocuklarından biri olan Hulllu Addam tarafından sahiplenildi. Birçok savaşa girdikten sonra o da 130 yılında Tumbleton Muharebesi’nde hayatını kaybetti. 

Vermithor

Westeros tarihindeki en korkunç ejderhalardan biri olan Vermithor hakkında, Kral I. Jaehaerys Targaryen’ın, onu ölümüne kadar sürmesi dışında pek de bir şey bilinmiyor. Boyut olarak sadece Vhagar ve Kara Dehşet Balerion’un geride bıraktığı Vermithor, aynı zamanda Bronz Öfke ismiyle de tanınıyor.

İkinci sezonda tıpkı kitapta da olduğu gibi birkaç kişiyi harcadıktan sonra Hugh Hammer’a itaat etmeye karar veriyor Vermithor. Fakat o da 130 yılında Tumbleton’da hayatını kaybediyor. 

Silverwing

Kral Jaehaerys’in eşi Alysanne Targaryen’ın ejderhası olan Silverwing, aynı zamanda Vermithor’un da eşiydi. Dragonstone’da birlikte yaşayan çiftin, kraliçe ile kralı temsil ettiği söylenir.

Kraliçenin ölümünün ardından çok uzun bir süre sürücüsüz kalan gümüş kanatlı ejderha, daha fazla biniciye ihtiyaç duyulduğu sırada Ulf White tarafından sahiplenildi. Ejderhaların Dansı’ndan sağ çıkan hayvanlardan biriydi ancak sonrasında vahşileşerek kendine başka bir in kurdu. Bu kanlı dönemden sağ kurtulabilen sadece birkaç ejderhadan biri olduğu biliniyor.

Stormcloud 

Aegon III. Targaryen’ın ejderhası Stormcloud, genç prensin doğumunda beşiğine yerleştirilen bir yumurtadan çıkmıştı. Ejderhaların Dansı sırasında henüz dokuz yaşında olan prens, ejderhasına binememişti. 

Koyu gri renkli genç ejderha, 130 yılında gerçekleşen Gullet Muharebesi'nde boynuna saplanan bir ok ile yaşamını yitirdi. 

Tyraxes

Rhaenyra ve Laenor’un üçüncü oğulları Joffrey Velaryon’a ait olan Tyraxes, Vermax ve Arrax’ten biraz daha küçüktü. Uzun mesafeler uçabiliyordu ama herhangi bir savaş için yeterince gelişmiş değildi. 

Morumsu bir renge sahip olduğu söylenen ve son derece akıllı bir hayvan olan Tyraxes, 130 yılına gelindiğinde Ejderha Çukuru’nda kendi zinciri ile kendi hayatına son verdi.

Moondancer

Daemon Targaryen’ın kızı Baela’nın ejderhası Moondancer, ince ve soluk yeşil bir ejderhaydı. Hem gökyüzünde hem de yerde çok hızlı olduğu bilinen hayvanı dizide Baela’nın Criston Cole ve ordusunu ormanda sıkıştırdığı sahnede izlemiştik. 

Moondancer çevikliğini ve zekasını kullanabilen bir ejderhaydı. Ancak II. Aegon Targaryen’ın Sunfyre’ı kadar büyük değildi ve ona yenik düştü. Önce gözleri kör olan Moondancer, Sunfyre’ı ölümcül bir şekilde yaralamış olsa da kendisi de ölümcül bir şekilde yaralandıktan kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi. Yıl yine 130’du. 


Siyahlar veya Yeşiller cephesinde yer almayan birkaç tane de başıboş ejderhamız var…

Sheepstealer

İkinci sezonda Rhaena’nın peşinden koşturduğunu gördüğümüz Sheepstealer, isminden de anlaşıldığı üzere köylülerin koyunlarını çalarak onlarla beslenen vahşi bir ejderha. Teknik olarak dizide henüz tanıtılmadı, kitapta da kara kuru bir köylü kızı tarafından binilen bir hayvan. Fakat yine anlayacağınız üzere dizinin üçüncü sezonunda orijinalinden farklı bir durum bizi bekliyor olacak. 

Hem iri hem de ince yapılı olarak tanımlanan çamur kahverengisi hayvan, Ejderhaların Dansı’ndan sağ kurtulan hayvanlardan bir tanesiydi.

Cannibal

Kömür karası olarak tanımlanan Cannibal, Dragonstone’da yaşayan vahşi ejderhaların en büyüğüydü. Adanın halkı ona yamyam diyordu çünkü yeni doğmuş ejderhalar ve ejderhaların yumurtalarıyla besleniyordu. 

Yaşlı olduğu düşünülen ejderha hakkında çok fazla bilgi olmamasıyla birlikte hakkında Ejderhaların Dansı’ndan sağ kurtulduğu ve sonrasında kayıplara karıştığı gerçeği dışında başka bir şey bilinmiyor. 


Paylaş