Netflix’in, Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story dizisiyle son zamanlarda isminden bir kez daha söz ettiren ünlü yapımcı Ryan Murphy, şimdiye kadar hatırlanmaya değer birçok projeye imza attı. 

Menendezler'e odaklandığı mini dramanın yanında eş zamanlı bir şekilde FX’te yayınlanan bir diğer korku gizemi dizisi Grotesquerie ile korku ağını genişletmeye devam eden Murphy, ayrıca Hollywood'a yetenekli yeni yüzler kazandırmaya da devam ediyor. 

Sektörde 25 yılını geride bırakan ünlü yapımcının televizyon ve platformlar arasında elinin dokunduğu en iyi projelere dilerseniz şöyle bir göz atalım. 

15- Monsters (Netflix, 2022-)

Netflix’in Monsters antolojisi, Dahmer ve The Lyle and Erik Menendez Story ile birlikte Murphy’nin en yanlış yönlendirmiş olduğu projeler olarak kendisini ne yazık ki diğerlerinden ayırıyor ve listenin sonunda yer alıyor. Daha önce American Horror Story’de işlediği hikâyelerde katilleri sorumsuzca temsil ettiği gerekçesiyle aldığı eleştirilere benzer yorumlar alıyor.

Yine de Nicholas Alexander Chavez ve Cooper Koch’un başrollerini üstlendiği serinin bu sezonu, tıpkı ilk sezonuyla olduğu gibi fazlasıyla ilgi görüyor.

14- 9-1-1 (Fox, 2018-2023)

9-1-1, Murphy’nin kariyerinin ilginç bir döneminde ortaya çıkan dizilerden biri olarak biliniyor. Murphy’nin Brad Falchuk ve Tim Minear ile birlikte giriştiği çalışma, polis memurları, itfaiyeciler ve sevk memurları dahil olmak üzere kendilerini en korkutucu, şok edici ve yürek burkan durumlarda bulan ilkyardım görevlilerinin yoğun stres altındaki çalışma deneyimlerini konu alıyor. 

13- Ratched (Netflix, 2020) 

One Flew Over the Cuckoo’s Nest filminde Louise Fletcher’ın hayat verdiği Hemşire Ratched karakterinin orijin hikâyesine odaklanan ve Sarah Paulson’ın başrolünde yer aldığı Netflix dizisi, 1947 yılında Kuzey Kaliforniya’daki bir psikiyatri hastanesinde işe başlayan Mildred Ratched’ın ürkütücü yaşamına odaklanıyor. 

12- The Watcher (Netflix, 2022-)

Murphy, perili ev mevzusunu en iyi şekilde American Horror Story’nin birinci sezonuyla zaten işlemişti. Ancak bu projede de Naomi Watts ve Jennifer Coolidge gibi oldukça önemli detaylar bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Gerçek bir hikâyeden uyarlanan dizide Naomi Watts ve Bobby Cannavale, New Jersey banliyösünde ürkünç bir ev satın alan evli bir çifti canlandırıyor. Fakat dehşet verici bir sapıktan gelen mektuplar evin bütün huzurunu kaçırıyor. 

11- The Politician (Netflix, 2019-)

Amerika Birleşik Devletleri başkanı olma hayalleri kuran usta bir manipülatörün dur-kalk yapan hikâyesini anlatan The Politician, herkese hitap eden bir yapım olamadı. 

Üçüncü sezon onayını alan dizinin, problemlerini çözebilirse iyi işlediği hicivleriyle yoluna devam edebileceği düşünülüyor. 

10- Hollywood (Netflix, 2020) 

Murphy imzalı bir diğer Netflix dizisi Hollywood, hayallerine ulaşmaya çalışan oyuncu, senarist ve yönetmen adaylarının hikâyesine odaklanıyor. II. Dünya Savaşı döneminin sonrasında geçen dizi, birçok kişinin Los Angeles’ın yolunun tutması ve Hollywood’da kendilerine yer edinebilme umuduyla çabalamalarını konu alıyor. 

9- The New Normal (NBC, 2012-2013)

NBC’de yayınlanan durum komedisi, bebeklerinin doğumundan önce taşıyıcı anneleri Goldie ile bağ kuran eşcinsel bir çiftin yaşamını konu ediniyor. 

Kısa ömürlü fakat son derece eğlenceli olan bu dizi, Fox’un Glee dizisine benzerliği ile dikkat çekiyor ve "daha cesur bir Modern Family" olarak tanımlanıyor. 

8- Popular (The WB, 1999-2001)

Murphy’nin ilk TV şovu Popular, kendisinin potansiyelini en az gösterdiği yapımı olarak biliniyor. Gina Matthews ile birlikte yaratılan Jacqueline Kennedy Lisesi dünyası, ikonik Freaks and Geeks dizisiyle benzer bir temaya sahip fakat daha çok eşcinsel bir topluluğa hitap ettiğini söylemek daha doğru olacak.

7- Scream Queens (Fox, 2015-2016) 

American Horror Story gibi her sezonu farklı konu ve karakterlere odaklanan korku komedisi Scream Queens, ilk sezonunda Wallace Üniversitesi’nde bir anda başlayan ve herkesin canını tehlikeye atan cinayetler dizisini konu alıyor. 

6- American Horror Story (FX, 2011-)

2010’lu yılların en popüler dizilerinden American Horror Story, muhtemelen Ryan Murphy’nin de en çok bilinen projesi. Her sezonunda başka bir konuyu ele alan korku-gerilim dizisi; Sarah Paulson, Evan Peters, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Zachary Quinto ve Jessica Lange gibi isimleri bir araya getirdiği kadrosuyla da ilgiyi üzerine toplamaya uzun süre devam etti. 

5- Glee (Fox, 2009-2015)

2009 yılında prömiyerini yaptığında kültürel bir fenomen haline gelen Glee, Lima, Ohio’da bulunan bir lise kulübünün hikâyesini her yaştan izleyici için anlatıyor. 

İyi bir başlangıç yapan dizinin etkisi ne yazık ki çok uzun sürmedi. İçerisinde meydana gelen entrikalar ve gerçekte oyuncuların başlarına gelen trajedilerle boğuşan şov, sonunda kendi kabuğuna çekilse de yine de hayranların aklında tekrardan yorumlanan güzel şarkılar ve efsane dansları ile hatırlanıyor. 

4- Nip/Tuck (FX, 2003-2010)

Bir dönem ortalığı kasıp kavuran Nip/Tuck, Murphy’nin ikinci yapımı olma özelliği taşıyor. 

Sonraki sezonları giderek çok garip bir hale gelse de Nip/Tuck, üniversite arkadaşları olan Dr. Sean McNamara ve Christian Troy’un hem özel hem de iş hayatlarını paylaştığı, tüm zamanların en cesur medikal dramalarından biri olarak biliniyor. 

3- Feud (FX, 2017-)

Jessica Lange ve Susan Sarandon’ın ilk sezonunda yer aldığı bir başka antoloji serisi Feud, Murphy’nin önceki serilerine oranla çok daha soyut bir hava taşıyan bir yapım. 

Bette ve Joan, Capote vs. Swans gibi sezonlarıyla Hollywood içerisinde adeta zaman yolculuğu yaptıran dizi, zamanla azalan izleyicisiyle büyüsünü yitiren yapımlardan biri haline dönüştü. 

2- American Crime Story (FX, 2016-)

American Horror Story henüz beşinci sezonundayken ve son derece kararlı bir ivme izlerken, Murpyh’nin başlamış olduğu bu yeni şovu, yapımcının dramatik hikâyelerde gösterdiği yeteneğini terör ve kan hikâyelerine de taşıyabileceğinin en büyük kanıtı oldu. Dizinin ilk sezonu The People vs. OJ Simpson, gerçek hayattan esinlendiği gerilimi kullanarak beğeni topladı ve bu başarısını çeşitli ödüllerle taçlandırdı. 

Dizi, Amerikan tarihindeki izole sarsıntıları konu edinmeye devam ediyor. 

1- Pose (FX, 2018-2021)

Murphy’nin Pose’den önceki en iyi işi bile ona yaklaşamıyor. Brad Falchuk ve Steven Canals ile birlikte yaratılan bu üç sezonluk dizi, New York City’nin muhteşem balo kültürünü bir dizi queer, trans ve beyaz olmayan bireyin gözünden inceliyor. 

Kaynak: IndieWire


Yaren’in Köşesi
muggle’lar mı? onlar hiçbir şey görmezler ama çatal batırırsan hissederler. merhaba, ben Yaren. çocukluğumdan beri tutkunu olduğum fantastik dünyalara, filmlere, kitaplara, dizilere ve çizgi romanlara dair videolar yapıyorum. ben bu videoları yaparken çok eğleniyorum, eğer siz de bana eşlik etmek isterseniz, kanalımı takip edebilirsiniz :)
Paylaş