Dünyanın pek çok ülkesinden farklı filmlerin izleyiciyle buluştuğu, 1o gün süren 74. Berlin Uluslararası Film Festivali, dün gece düzenlenen ödül töreniyle kapanışını yaptı.

Senegal asıllı Fransız yönetmen Mati Diop, Dahomey isimli belgesel filmiyle bu yıl "Altın Ayı / En İyi Film" ödülünün sahibi olan isim oldu. Film, Afrika'daki eski Dahomey Krallığı'nın yağmalanan kraliyet hazinelerinin 2021'de Paris'ten günümüzün Benin Cumhuriyeti'ne dönüşünü ve kültürleri bir asırdan fazla bir süredir bu eserler olmadan gelişen Benin halkının eserlerin dönüşüne olan karmaşık tepkilerini konu alıyor. Filmin yakın zamanda MUBI platformunda izleyiciyle buluşması bekleniyor.

Mati Diop - Berlinale 2024

Filmin yönetmeni Mati Diop, Berlin'de büyük ödülü alan ilk siyahi olarak tarihe geçerken, Altın Ayı heykelciğini yine festivalin yarışma jürisine başkanlık eden ilk siyahi olan Lupita Nyong'o'nun ellerinden aldı.

Ayrıca Dahomey'in aldığı ödülle birlikte, festivalde iki yıl üst üste belgesel türündeki filmler büyük ödülün sahibi olmuş oldu. Geçtiğimiz yıl da Fransız film yapımcısı Nicolas Philibert'in On the Adamant isimli belgeseli bu ödülün sahibi olmuştu.

Berlinale'nin müdavimlerinden Güney Koreli yönetmen Hong Sang-soo, A Traveler's Needs isimli filmiyle "Gümüş Ayı Jüri Büyük Ödülü"ne layık görülerek Gümüş Ayı heykelciğini 2020 (The Woman Who Ran), 2021 (Introduction) ve 2022 (The Novelist's Film) senelerinin ardından dördüncü kez evine götürme başarısını gösteren isim oldu.

Hong Sang-soo - Berlinale 2024

"En İyi Yönetmen" ödülü Dominikli film yapımcısı Nelson Carlos de Los Santos Arias'a, Pablo Escobar'ın Kolombiya'ya getirttiği bir su aygırını konu alan Pepe isimli filmi için giderken, Bruno Dumont'un bilim-kurgu komedisi The Empire da "Gümüş Ayı Jüri Ödülü"nün sahibi oldu.

MCU'da pek çok filmde "Bucky Barnes" karakterine hayat vermiş ünlü oyuncu Sebastian Stan, A24 yapımı A Different Man filmiyle "Gümüş Ayı En İyi Oyuncu" ödülüne layık görülürken, başrolünde Cillian Murphy'nin yer aldığı Small Things Like These filmindeki performansıyla Emily Watson "Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu" ödülünün sahibi oldu.

Sebastian Stan - Berlinale 2024

Son olarak bu seneki festivalde, kapanıştan birkaç gün önce düzenlenen törenle, veteran yönetmen Martin Scorsese'ye "Onursal Altın Ayı" ödülünün takdim edildiğini de hatırlatalım.

Martin Scorsese - Berlinale 2024

2024 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde ödül alanların tam listesi şu şekilde sıralanıyor:

Ana Yarışma

Altın Ayı / En İyi Film: "Dahomey" – Mati Diop

Gümüş Ayı Jüri Büyük Ödülü: "A Traveler's Needs" – Hong Sang-soo

Gümüş Ayı Jüri Ödülü: "The Empire" – Bruno Dumont

Gümüş Ayı En İyi Yönetmen: "Pepe" – Nelson Carlo de Los Santos Arias

Gümüş Ayı En İyi Oyuncu: "A Different Man" – Sebastian Stan

Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu: "Small Things Like These" – Emily Watson

Gümüş Ayı En İyi Senaryo: "Dying" – Matthias Glasner

Gümüş Ayı En İyi Sanatsal Katkı: "The Devil's Bath" – Martin Gschlacht (Sinematografi)

"Karşılaşmalar" Bölümü

En İyi Film: "Direct Action" – Guillaume Cailleau, Ben Russell

En İyi Yönetmen: "Cidade; Campo" – Juliana Rojas

Jüri Özel Ödülü: "The Great Yawn of History" – Aliyar Rasti & "Some Rain Must Fall" – Qiu Yang

Belgesel

En İyi Belgesel: "No Other Land" – Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor

Mansiyon: "Direct Action" – Guillaume Cailleau, Ben Russell

GWFF En İyi İlk Film

En İyi İlk Film: "Cu Li Never Cries" – Pham Ngoc Lan

Kısalar

Altın Ayı / En İyi Kısa Film: "An Odd Turn" – Francisco Lezama

Gümüş Ayı Jüri Ödülü: "Remains of the Hot Day" – Wenqian Zhang

Mansiyon: "That's All from Me" – Eva Könnemann

Kaynak: Variety, The Hollywood Reporter

Paylaş