Bu yıl 73'üncüsü düzenlenen ve dünyanın en prestijli uluslararası film festivallerinden biri olan Berlin Film Festivali'nde dün gece ödüllerin dağıtılmasıyla sona gelindi. Bu sene başkanlığını ABD'li ünlü oyuncu Kristen Stewart'ın yaptığı jüri, en iyi film için verilen "Altın Ayı" ödülünü Fransız filmi On the Adamant'a layık gördü. Yönetmen Nicolas Philibert'in belgesel türündeki filmi, Sen Nehri üzerinde bulunan ilginç bir akıl sağlığı merkezini ve bu merkezin tedavi için sanatı kullanışını konu alıyor.

Gecede dağıtılan "Gümüş Ayı" ödüllerinde Philippe Garrel, The Plough filmiyle "En İyi Yönetmen" seçildi. Filmde kendi çocuklarını oynatan Fransız yönetmen Garrel, kuklacı bir ailenin son jenerasyon temsilcilerini konu alıyor.

"En İyi Oyuncu" ödülü 20,000 Species of Bees filmindeki performansıyla çocuk oyuncu Sofia Otero'ya verildi. Otero, aynı zamanda bu ödülü kazanan en genç oyuncu unvanına da sahip oldu. Alman trans aktris Thea Ehre ise, Christoph Hochhäusler'in suç filmi Till the End of the Night ile "En İyi Yardımcı Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Bu yönüyle Berlin Film Festivali, dünyada düzenlenen büyük festivaller içerisinde cinsiyet bağımsız performans ödülleri dağıtan ilk festival olma özelliğini taşıyor.

Sofia Otero / Berlinale 2023

Festivalin "Büyük Jüri Ödülü", Alman yönetmen Christian Petzold'un trajikomedi türündeki Afire filmine gitti. "Jüri Ödülü" ise Portekiz-Fransa ortak yapımı olan ve eski bir oteli işleten beş kadın arasındaki çatışmaları konu alan João Canijo'nun Bad Living filmine verildi.

Festivalde aynı zamanda usta yönetmen Steven Spielberg'e "Altın Ayı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" takdim edildi. Spielberg, ödül sonrası konuşmasında yakın zamanda emekli olmak gibi bir planının olmadığını ve Yahudi bir yönetmen olarak burada bu ödülü almasının "tarihteki kırık parçaları onarmak" adına önemli olduğunu vurguladı.

Steven Spielberg / Berlinale 2023

Berlinale jürisi, bu yıl Stewart'ın başkanlığında 5 kadın ve 2 erkek üyeden oluşuyordu. 19 filmin Altın ve Gümüş Ayı'lar için mücadele ettiği yarışmada kazananları belirleyen jüri şu şekildeydi: İranlı-Fransız aktris Golshifteh Farahani, Rumen film yapımcısı Radu Jude, İspanyol yönetmen Carla Simón, Hong Konglu yönetmen Johnnie To, Alman yönetmen Valeska Grisebach ve ABD'li kast direktörü ve yapımcı Francine Maisler.

Berlinale 2023 Jürisi

Festivalde dağıtılan tüm ödüller ve sahipleri şu şekilde sıralandı:

Altın Ayı "En İyi Film": On the Adamant – Nicolas Philibert

Gümüş Ayı "Büyük Jüri Ödülü": Afire – Christian Petzold

Gümüş Ayı "Jüri Ödülü": Bad Living – João Canijo

Gümüş Ayı "En İyi Yönetmen": The Plough – Philippe Garrel

Gümüş Ayı "En İyi Oyuncu": 20,000 Species of Bees – Sofia Otero

Gümüş Ayı "En İyi Yardımcı Oyuncu": Till the End of the Night – Thea Ehre

Gümüş Ayı "En İyi Senaryo": Music – Angela Schanelec

Gümüş Ayı "Üstün Sanatsal Katkı": Disco Boy – Hélène Louvart (Görüntü Yönetmeni)

Encounters Bölümü Ödülleri

En İyi Film: Here – Bas Devos

En İyi Yönetmen: The Echo – Tatiana Huezo

Özel Jüri Ödülü: Orlando, My Political Biography – Paul B. Preciado & Samsara – Lois Patino

Belgesel Ödülleri

En İyi Belgesel: The Echo – Tatiana Huezo

Mansiyon: Orlando, My Political Biography – Paul B. Preciado

GWFF En İyi İlk Film Ödülleri

En İyi İlk Film: The Klezmer Project – Leandro Koch, Paloma Schahmann

Mansiyon: The Bride – Myriam U. Birara

Kısa Film Ödülleri

Altın Ayı: Les Chenilles – Michelle Keserwany, Noel Keserwany

Gümüş Ayı: Dipped in Black – Matthew Thorne, Derik Lynch

Mansiyon: It's a Date – Nadia Parfan

Paylaş